Транзитен руски газ през Украйна за Европа продължава да не се подава, заяви пред журналисти източник от международната комисия за мониторинг на състоянието на газовия транзит, предаде РИА “Новости”.
В 10 ч. /московско време – 9 ч. бълг. време/ Газпром започна подаването на газ към Украйна. В момента налягането в газопроводите към газоизмервателната станция”Суджа” се е повишило на 75 атмосфери. В същото време разходът на газ на входа в газотранспортната система на Украйна е равен на нула. Това означава, че от страна на Украйна кранчетата са затворени, подчерта източникът. 

Тази сутрин Газпром започна реализацията на плана за възстановяване на доставките на газ за Европа. Украйна блокира всички наши действия за транзита на газ за Европа, съобщи заместник-председателят на управителния съвет на руския концерн Александър Медведев. “Това е в разрез с всички договорености, които бяха подписани вчера”, отбеляза Медведев. По думите му при тези условия ”ние нямаме физическата възможност да осъществяваме транзита на газ през Украйна. Отговорност затова носи изцяло украинската страна”, заяви той. “Разговарях на тази тема с представители на Европейската комисия, които характеризираха ситуацията като форсмажорна”, каза Медведев. “Засега не знаем какво да правим. Това, за което моли украинската страна, е извън договорените в документите положения. Аз информирах европейските ни партньори, че просто нямаме възможност да възобновим доставките на газ за Европа”, продължи Медведев. “Украйна не отвори магистралата за транзита на газ. Ние не можем да вървим срещу физиката: ако системата е затворена, ние не можем да обезпечим доставките на газ. Украинската страна цинично ни информира, че тяхната газотранспортна система е преориентирана към вътрешно потребление. При тези условия всеки газ, който се вкарва в системата, няма да достигне до европейските потребители”, обясни Медведев.

Украинската компания Нафтогаз не допусна международни наблюдатели в диспечерското управление, съобщи източник от международната комисия за мониториг. “Състоянието на газотранспортната система на Украйна на границата с Русия може да бъде достоверно оценено само в единното диспечерско управление на Нафтогаз в Киев. Международните наблюдатели обаче не са допуснати там”, каза източникът, предаде ИТАР-ТАСС. /БЛИЦ