Лидерът във временното класиране Ливърпул спечели с 2:1 при визитата си на Челси в дербито от шестия кръг на английската Висша лига и след шестата си победа в елита този сезон възстанови аванса си от пет точки на върха пред шампиона Манчестър Сити. Това е 15-а поредна победа за "червените" в елита, подобрявайки клубния си рекорд, и 23-и мач без загуба. Трент Александър-Арнолд (14) и Роберто Фирмино (29) се разписаха на „Стамфорд Бридж“ за успеха на мърсисайдци, а Н‘Голо Канте (71) , който започна титуляр за „сините“ от Лондон за първи път от 18 август, само намали.

Срещата започна динамично с превъзходство на мърсисайдци, които поведоха в 14-ата минута с гол на Трент Александър-Арнолд от пряк свободен удар. Кристенсен фаулира Мане на границата на наказателното поле. Салах чукна с пета и излъга стената, а Александър-Арнолд с мощен шут прати топката в горния ъгъл, реализирайки първия си гол от ноември 2018 година.

Мениджърът на домакините Франк Лампард извърши принудителна смяна, след като Емерсон отново получи контузия и Маркос Алонсо го замени. В 27-ата минута Аспиликуета прати топката във вратата на гостите след серия от рикошети и всички на стадиона се радваха, но след намесата на ВАР попадението не бе признато заради засада на Маунт при атаката. Две минути след това Ливърпул нанесе втори тежък удар за „сините“. Андрю Робъртсън центрира от пряк свободен удар, а Роберто Фирмино засече с глава за 0:2.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

В 38-ата минута Кристенсен блокира шут на откъсналия се Салах, а малко преди края на първата част Лампард извърши втора принудителна смяна. Кристенсен се контузи и на негово място влезе Зума.

Две минути след почивката Кепа предотврати трети гол във вратата след диагонален изстрел на Фирмино. Ливърпул продължи да играе много по-добре и Кепа трябваше отново да се намесва на голлинията, след като Аспиликуета насочи топката към собствената си врата при центриране на Александър-Арнолд. И да беше паднал гол обаче, той щеше да бъде отменен заради вдигнатия флаг за засада на Арнолд.

Последваха пропуски на Ейбрахам и Канте от домакините, а в 69-ата минута Мане намери Салах с дълго подаване, но египтянинът не си поведе добре и Алонсо изчисти. Две минути след това Челси намали след страхотен пробив през центъра на Канте и неспасяем удар за 1:2.

В 81-ата минута Алонсо засече топката с глава отблизо, но Адриан изби, а освен това се оказа, че и защитникът е бил в положение на засада. До края на мача домакините опитаха натиск в търсене на изравнителен гол, но така и не намериха верния път към вратата на „червените“.

Така Ливърпул продължава без грешка и е на върха с пълен актив от 18 точки. Челси заема 11-а позиция с 8 точки.

ВИСША ЛИГА, СЕЗОН 2019/20 – КЛАСИРАНЕ, ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ