Лидерът Ливърпул срази шампиона Манчестър Сити с 3:1 на "Анфийлд" в голямото дерби от 12-ия кръг на английската Висша лига и дръпна с 9 точки пред „гражданите“ и 8 пред новите си основни преследвачи Лестър и Челси. Фабиньо (6), Мохамед Салах (13) и Садио Мане (51) вкараха головете за успеха на мърсисайдци, а Бернардо Силва (78) се разписа за гостите, които на три пъти имаха претенции за дузпа, но не получиха наказателен удар.

Шампионите започнаха по-активно и още в 5-ата минута имаха претенции за дузпа, след като топката се удари в ръката на Трент Александър-Арнолд, но съдията остави играта да продължи. Секунди по-късно след грешна в отбраната на "гражданите" Фабиньо (6) реализира с далечен шут за 1:0. Веднага след гола ситуацията за дузпата бе преразгледана от ВАР и 11-метров наказателен удар не бе отсъден, а ако имаше такъв, нямаше да бъде признато попадението на мърсисайдци. На телевизионните повторения се видя, че топката първо удря в ръката Бернардо Силва, а след това и Александър-Арнолд.

Ман Сити се опита бързо да отвърне на удара, но удар на Агуеро с глава премина встрани от вратата, а след това мърсисайдци удвоиха аванса си с втория удар във вратата. Мохамед Салах (13) се разписа за 2:0 с глава след центриране на Андрю Робъртсън.

Защитата на гостите изпитваше огромни трудности и всяка атака на Ливърпул носеше опасност. В 24-тата минута Алисон спаси първия точен изстрел към своята врата, дело на Агуеро. Няколко минути след това Анхелиньо и Де Бройне направиха добро двойно, след което испанецът стреля, но топката се удари в далечната греда. Последваха силни минути на мърсисайдци и Фирмино имаше две възможности, но първо стреля над вратата, а след това Браво спаси удара му.

Три минути преди почивката Де Бройне изведе добре Агуеро, който стреля на сантиметри от далечната греда. Малко след това Салах отправи много добър изстрел от 25 метра, но Браво се намеси блестящо и изби топката.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

В началото на втората част Садио Мане (51) засече страхотно центриране на Джордан Хендерсън и с глава направи разликата класическа - 3:0.

"Гражданите" отново поискаха дузпа в 65-ата минута, когато Стърлинг падна, след като бе леко побутнат от Мане, а сигнал не последва и ВАР не промени това съдийско решение. Три минути след това малко не достигна на Агуеро да засече много добро подаване на Де Бройне, а в 71-ата минута бе заменен от Габриел Жезус.

Сити върна един гол чрез Бернардо Силва (78), който засече центриране на Анхелиньо по земя. Попадението окрили гостите и две минути по-късно те имаха шанс да съкратят още аванса на домакините, но Де Бройне пропусна от изгодна позиция. В 83-ата минута топката удари в ръката Александър-Арнолд за втори път в мача, но отново не последва дузпа за "гражданите" дори след преразглеждането с ВАР. До края на мача гостите продължиха да натискат в търсене на втори гол, но играчите на Юрген Клоп се защитаваха много добре и запазиха преднината си.

След тази победа Ливърпул е на върха с 34 точки. Манчестър Сити се смъкна на четвърта позиция след този кръг със своите 25 точки.

Ливърпул – Манчестър Сити 3:1
1:0 Фабиньо (6), 2:0 Мохамед Салах (13), 3:0 Садио Мане (51), 3:1 Бернардо Силва (78)

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Ван Дайк, Ловрен, Робъртсън, Фабиньо , Вайналдум, Хендерсън (61 - Милнър), Салах (87 - Гомес), Фирмино (79 - Окслейд-Чембърлейн), Мане

Манчестър Сити: Браво, Уокър, Стоунс, Фернандиньо, Анхелиньо, Родри  , Гюндоган, Стърлинг, Б. Силва , Де Бройне, Агуеро (71 - Габриел Жезус)

стадион: "Анфийлд", Ливърпул
съдия: Майкъл Оливър

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна ,  опасна ситуация