Бившият национал на България и шампион с Кайзерслаутерн Мариян Христов заряза родния си Балкан (Ботевград). Русокосият исполин се отказа да троши нерви и напусна треньорския пост, на който беше в последната една година. В трагедия се превърна първия мач на “зелените”. Без треньор и едва 9 футболисти заминаха за София за гостуване на местния Септември. Резултатът е красноречив, домакините победиха със 7:0. Играчите на Балкан се събраха за първи път в деня на мача, не бяха тренирали нито веднъж, но излязоха на терена и спасиха изваждането на клуба от “В” група.

“Въпреки че бяха обречени предварително, деветимата в зелено-бяло се държаха повече от половин час. Без треньор, тъй като такъв няма. И без да е ясно дали ще получат нещо друго, освен по един сандвич и по една малка бутилка минерална вода. Пропукаха се чак в 36-ата минута и то след очевидно нарушение на играч на Септември. Освен че рухнаха психически, играчите на Балкан започнаха и да се изморяват. До края на полувремето домакините отбелязаха още три гола - в 39-ата, 44-ата и 45-ата минути. На полувремето резултатът бе 4:0. През второто полувреме също вкараха 3 - в 53-ата, 74-ата и 81-ата, за крайното 7:0”, пише сайтът Botevgrad.com.

“Въпреки това всичките девет заслужават изключителна похвала за мъжеството и морала, който проявиха. С явяването си спасиха отбора от изваждане още в първия кръг. Освен това не си послужиха със селския номер да симулират контузии, за да останат по-малко от 7 души и мачът да бъде прекратен. Морал, който очевидно е в недостиг в тези, от които зависи съществуването на един отбор и цяло лято си правеха пас. А и на онези играчи, които се скриха като мишки и не дойдоха за мача, въпреки че бяха картотекирани и предварително бяха дали съгласието си”, продължава местното издание.

Ето имената на момчетата, които заслужават уважение: Григор Стойчовски, който действаше и като капитан и играещ треньор, вратарят Виктор Вълчев, спасил поне още 7 попадения във вратата си, Райко Влъчков, Стефан Станковски, Радослав Младенов, Николай П. Николов, Илиян Павлов, Георги Иванов и Мартин Стоев.

Във втория кръг, който е тази неделя - 28 август, Балкан ще бъде домакин на ОФК Костинброд.