Литекс победи трудно с 2:1 Локомотив (София) в интригуващ мач, който беше последен от програмата на 11-ия кръг на "А" група и се игра на стадион "Българска армия". Двубоят бе дебют за новия наставник на шампионите Атанас Джамбазки, заменил изненадващо Любослав Пенев. Любо беше на "Армията" и гледа мача от трибуните в компанията на чичо си Димитър Пенев. Любопитното е, че Джамбазки успя да победи за втори път "железничарите", след като го стори и преди няколко кръга, когато беше начело на "Ботев" (Враца). Тогава новакът надделя с 1:0 над Локо (Сф) на стадион "Георги Аспарухов".

"Оранжевите" изоставаха в резултата, след като Марчо Дафчев откри за Локо (Сф) от дузпа в 22-ата минута. С попадения на опитния нападател Светослав Тодоров обаче Литекс се добра до пълния обрат и си тръгна с трите точки от "Армията". Тоди демонстрира класата си и първо вкара за 1:1 в 56-ата минута, а в 80-ата оформи крайното 1:2.

Донякъде и късметът спаси шампионите, тъй като "железничарите" се скъсаха да пропускат. Най-фрапантните положения пред вратата на неубедителния Евгени Александров изпортиха Преслав Йорданов, Мирза Мешич и Милен Лахчев. В 89-ата минута и напречната греда спаси гостите от Ловеч.

След успеха "оранжевите" събраха 24 точки и се изкачиха на 4-ото място, изпреварвайки "Левски", който има 21. На върха с по 28 точки са Лудогорец и ЦСКА, а на 3-ата позиция е Черноморец с 25.

Футболистите и на двата отбора действаха предпазливо в началните минути, като липсваха головите положения. В 10-ата минута вратарят на Локо (Сф) Валентин Галев спаси удар по земята на Александър Цветков от над 20 метра. В 21-ата след изпълнение на корнер Петър Занев задържа Искрен Писаров пред голлинията и реферът Николай Йорданов отсъди дузпа. Опитният Марчо Дафчев изпълни хладнокръвно наказателния удар и откри резултата. Опитният халф прати топката в долния десен ъгъл, Евгени Александров го усети, но не успя да спаси - 1:0.

Малко след това новият треньор на Литекс Атанас Джамбазки реагира и замени дефанзивния халф Александър Цветков с офанзивния Тиаго Мирасема. До края на полувремето обаче и това не помогна на "оранжевите" да изравнят. Секунди преди почивката Христо Янев изпълни пряк свободен удар от изгодна позиция пред наказателното поле на домакините, но Валентин Галев спаси.

В 53-ата Христо Янев напусна накуцвайки терена, а мястото му зае Момчил Цветанов. Само 3 минути след това гостите от Ловеч изравниха. Тиаго Мирасема изведе отлично Светослав Тодоров сам срещу Галев, Тоди демонстрира голмайсторския си нюх и прати топката в мрежата на "железничарите" - 1:1.

Изравнителното попадение не стъписа избраниците на Антон Велков. Дори напротив - атаките на домакините зачестиха в следващите минути. В 61-ата появилият се на смяна Мирза Мешич пропусна да вкара на Литекс. Нападателят продоля ефектно съперников бранител, но прати топката встрани от вратата, след като се беше озовал очи в очи срещу Евгени Александров. Малко след това младият страж на "оранжевите" направи безумна грешна, за която можеше да бъде наказан. Александров напусна очертанията на наказателното си поле с топка в ръка, което беше видяно от Николай Йорданов. От изгодната позиция обаче Марчо Дафчев пропусна да се разпише, след като би право в тялото на вратаря.

В 80-ата минута падна победното попадение за Литекс. Този път Георги Миланов пусна извеждащ пас към Светослав Тодоров и за голаджията не беше проблем да прати топката под плонжа на Галев, след като се озова сам срещу него - 1:2.

120 секунди след това се стигна до спорно положение пред наказателното поле на Литекс. Влезлият на смяна за Локо (Сф) Димитър Телкийски преодоля трима играчи на съперника, след което беше закачен от Пламен Николов и падна на земята. Мечо се дотъркаля в наказателното поле и очевидно настоя за дузпа, но Николай Йорданов го санкционира с жълт картон за симулация. Реферът обаче имаше основание да отсъди нарушение срещу бившия футболист на "Левски", но не го стори, с което предизвика гнева на домакините.

В заключителните минути на двубоя пред Евгени Александров стана доста напечено. Първо Владислав Романов бе изведен в отлична позиция, но не уцели добре топката и я прати в покрай вратата. В 90-ата минута Романов центрира към Мешич, но Бернар Итуа се намеси и прати топката в напречната греда. В 92-ата пък Милен Лахчев изненадващо остана непокрит в малкото наказателното поле на "оранжевите", засече центрираната топка с глава, като я изпрати встрани от вратата.

Така Литекс постигна 7-ата си победа от началото на сезона и заема 4-ото място с актив от 24 точки. Локо (Сф) пък остана на 11-ата позиция с 11 точки.

Мачът по минути - ТУК

ЛОКО (Сф) - ЛИТЕКС 1:2
1:0 Марчо Дафчев (22-дузпа), 1:1 Светослав Тодоров (56), 1:2 Светослав Тодоров (80)
sf1.jpg
ЛОКО (Сф)84.Валентин Галев, 12.Дарко Савич, 3.Йордан Върбанов, 14.Милен Лахчев, 11.Кристиян Добрев, 28.Атанас Атанасов (66-8.Владислав Романов), 88.Румен Горанов, 21.Коста Янев, 10.Марчо Дафчев, 16.Искрен Писаров (81-31.Димитър Телкийски), 9.Преслав Йорданов (55-99.Мирза Мешич)
Резерви: 22.Боян Пейков, 25.Илиян Гаров, 7.Васил Велев, 31.Димитър Телкийски, 83.Байкал Кулаксъзоглу, 8.Владислав Романов, 99.Мирза Мешич
Треньор: Антон Велков
lit.jpg
ЛИТЕКС: 30.Евгени Александров, 6.Максим Жос, 5.Итуа Онанга, 22.Пламен Николов, 3.Петър Занев, 18.Илия Миланов, 21.Александър Цветков (33-11.Тиаго Мирасема), 7.Христо Янев (53-27.Момчил Цветанов), 8.Том (85-14.Деян Джерманович), 9.Светослав Тодоров, 17.Георги Миланов
Резерви: 31.Виничиус Баривиейра, 11.Тиаго Мирасема, 12.Селио Кодо, 14.Деян Джерманович, 16.Страхил Попов, 15.Роберт Флорес, 27.Момчил Цветанов
Треньор: Атанас Джамбазки

София, стадион "Българска армия"
Съдия: Николай Йорданов
Жълти картони: Милен Лахчев, Атанас Атанасов, Преслав Йорданов, Димитър Телкийски (Локо Сф); Петър Занев, Илия Миланов, Георги Миланов, Евгени Александров (Литекс)