Байерн, Реал (Мадрид), Интер и Бенфика вече са сигурни осминафиналисти в Шампионската лига, след като спечелиха първите места в групите си преди изиграването на последния кръг. Какви обаче са шансовете на останалите отбори в първите четири групи да се докопат до вторите места?
 
Група “А”
Най-близо до второто място е Наполи (8 т). В последния си мач италианците гостуват на Виляреал, който няма нито една точка до момента. Богатият и амбициозен тим на Манчестър Сити (7 т.) пък приема Байерн.
Вариантите:
* Манчестър Сити ще се класира за 1/8-финалите само при победа над баварския колос, но съдбата му е зависима и от изхода на двубоя Виляреал – Наполи. Равенство или победа на “жълтата подводница” ще помогне на “гражданите”.

* На Наполи му е необходим задължителен успех, който ще му осигури участие в следващата фаза независимо от крайния изход на мача Ман Сити - Байерн. При издънка във Виляреал италианците ще трябва да очакват помощ от германците.
 
Отбор
М
П
Р
З
ГР
Точки
1.Байерн (Мюнхен)  5 4 1 11 4 13
2.Наполи 5 2 2 1 8 6 8
3.Манчестър Сити 5 2 1 2 7 6 7
4.Виляреал 5 5 2 12 0

Група “В”
Трабзонспор е втори с 6 точки, а ЦСКА (Москва) и Лил са с по 5. Руснаците имат по-добра голова разлика 7:7 срещу 6:6 на французите, но първият показател при равен брой точки са директните двубои, в които предимството е за Лил. В последния кръг Лил приема Трабзонспор, а московчани гостуват на осигурилия си вече първото място Интер.
Вариантите:
* Лил ще продължи напред единствено при победа над Трабзонспор. При успех на французите изходът на мача Интер – ЦСКА (Москва) няма да има никакво значение.

* Трабзонспор ще бъде на осминафинал, ако спечели мача си във Франция. Турците ще имат 9 точки и мачът Интер – ЦСКА също няма да има никакво значение. Тях ги задоволява и равенство във Франция, но само ако руснаците не измъкнат трите точки от “Сан Сиро”.

* ЦСКА ще прескочи груповата фаза при победа в Милано и равенство между Лил и Трабзонспор.

* Доста интересен ще бъде сценарият, ако ЦСКА и Лил вземат последните си мачове. Двата тима ще финишират с по 8 точки, но французите ще имат предимство в преките двубои, тъй като завършиха у дома 2:2 с руския тим, но го победиха в Москва с 2:0.

Отбор
М
П
Р
З
ГР
Точки
1.Интер 5 3 1 1 7 5 10
2.Трабзонспор 5 1 3 1 3 5 6
3.Лил 5 1 2 2 6 6 5
4.ЦСКА (Москва) 5 1 2 2 7 7 5

Група “С”
Групата, където е Димитър Бербатов, е заплетена. Бенфика и Манчестър Юнайтед имат по 9 точки, но “орлите” са лидери, защото в преките двубои имат един вкарал гол повече на чужд терен. В последния кръг “червените дяволи” гостуват на Базел, който е с 8 точки. Бенфика приема аутсайдера Оцелул.
Вариантите:
* Бербо и Юнайтед ще продължат напред, ако победят в Швейцария. Дали обаче ще са втори или първи в групата, зависи от другия двубой. При равенство срещу Базел “червените дяволи” пак са на осминафинал, но от позиция второ място в груповата фаза. При загуба Юнайтед отпада от Шампионската лига.

* Бенфика на 100 процента ще си осигури първото място при успех над Оцелул. Португалците всъщност вече са на осминафинал. Въпросът е дали ще бъдат първи или втори в групата. Даже да се стигне и до най-неприятната комбинация за Бенфика – домакинска загуба от румънците и равенство между Базел и Юнайтед, “орлите” отново ще ликуват, тъй като имат предимство и в преките си двубои с швейцарския тим.

* Победа ще прати Базел в елиминационната фаза. За да са първи в групата, швейцарците ще трябва да се надяват на чудо – Оцелул да препъне Бенфика в Лисабон.

Отбор
М
П
Р
З
ГР
Точки
1.Бенфика 5 2 3 0 7 4 9
2.Манчестър Юнайтед 5 2 3 0 10 6 9
3.Базел 5 2 2 1 9 9 8
4.Оцелул
5 5 3 10

 
Група “D”
Тук ситуацията е по-ясна. Реал е недостижим на върха с 15 точки, Аякс е втори с 8, Лион има 5, а Динамо (Загреб) – 0. В последния кръг Аякс приема Реал, а Динамо (Загреб) – Лион.
Вариантите:
* На Аякс му е нужно и равенство, за да отиде на осминафинал. Тогава мачът в Загреб ще загуби стойността си.

*
Лион ще продължи във фазата на елиминациите само ако победи с огромна разлика хърватския шампион, а същевременно Аякс загуби катастрофално от Реал в Амстердам. Лион ще събере 8 точки, холандският тим ще остане с толкова. Тъй като в преките двубои  между Лион и Аякс никой няма предимство (двата мача завършиха 0:0), ще се вземе под внимание головата разлика. В момента тази на холандците е 6:3, а на французите 2:6. Направете си сметка с колко гола Лион трябва да победи в Загреб и с колко Аякс да падне у дома от Реал, за да се смее последен френският отбор!
 
Отбор
М
П
Р
З
ГР
Точки
1.Реал (Мадрид)  5 5 16 2 15
2.Аякс 5 2 2 1 6 3 8
3.Лион 5 1 2 2 2 6 5
4.Динамо (Загреб) 
5 5 2 15