Цветана Пиронкова преодоля първия кръг на Откритото първенство на Австралия. На старта на турнира най-силната ни тенисистка надви Саня Мирза (Индия) с 6:4, 6:2 в интересен мач с 9 пробива. Срещата продължи повече от час и половина.

Двубоят се игра на корт номер 8, на който преди сблъсъка между двете дами Григор Димитров отстрани французина Жереми Шарди с 3:2 сета (4:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:4). Така първият ден от турнира се оказа щастлив за родния тенис.

Цвети започна отлично мача срещу индийката, която в последните две години беше измъчвана от травми, и поведе с 3:0 гейма. 26-годишната Мирза не се предаде и намали на 2:3. Пробивите следваха един след друг, но накрая българката спечели с 6:4.

Втората част започна по различен начин и двете задържаха подаванията си до 2:2, когато 24-годишната Пиронкова реши, че е време да спечели мача и тя го стори след 6:2 във втория сет.

Във следващия етап на турнира тя ще играе с представителката на Казахстан Галина Воскобоева. Родената в Русия състезателка отстрани поставената под номер 28 Янина Викмайер (Белгия).

Цвети и Галина имат един мач досега – именно на старта в Мелбърн преди две години. Тогава българката печели с 6:4, 6:4. Пиронкова има шест участия в Откритото първенство на Австралия и пет пъти преодолява първия кръг, но силите й стигат само за това.