Поставените под номер 2 и 3 в схемата на Откритото първенство на Австралия Рафаел Надал и Роджър Федерер преодоляха с лекота първия кръг на надпреварата. Испанецът имаше проблеми с нова контузия, която го затрудни в първия сет на мача с Алекс Кузнецов (САЩ), но след труден старт спечели с 6:4, 6:1, 6:1.

След двубоя носителят на 10 титли от “Големия Шлем” и шампион в Мелбърн преди 3 сезона призна, че е изпитал силни болки преди двубоя, които постепенно са отшумели.

В друг чакан от феновете мач Федерер надви квалификанта Александър Кудрявцев (Русия) със 7:5, 6:2, 6:2. Швейцарецът сподели, че се чувства отлично, след като в последните седмици изпитваше болки в гърба. Роджър, който има рекордните 16 титли от “Големия Шлем”, няма трофей от най-престижните надпревари вече почти 2 години. За последно той триумфира именно в Австралия през 2010-а.

Голямата сензация от първия ден на Откритото първенство на Австралия е отпадането на Фернандо Вердаско. Полуфиналистът от 2009 година загуби от представителя на домакините Бърнард Томич с 6:4, 7:6, 4:6, 2:6, 5:7. 19-годишният австралиец зарадва родната публика с успех след над 4 часа битка.