Световният №2 и шампион Рафаел Надал се класира без проблеми за третия кръг на “Аустрелиън Оупън”. 25-годишният испанец се наложи с 6:4, 6:3, 6:4 над най-възрастния играч в основната схема - 33-годишния германец Томи Хаас. В момента Хаас е номер 190 в световната ранглиста заради постоянните си проблеми с контузии.

Надал поведе с 4:0 в първия сет. При 5:1 в негова полза Хаас върна един пробив и спечели три поредни гейма, като намали изоставането си на 4:5. В крайна сметка Надал затвори сета при 6:4
Втората част започна лошо за германеца - с пробив на нула за Надал. Испанецът го затвърди и поведе с 2:0. При 5:3 в своя полза Надал осъществи нов пробив и поведе с 2:0 сета.

Третият сет обаче започна по-различно - с пробив за Хаас. Германецът го затвърди с гейм на нула - 2:0. При 3:2 в своя полза обаче Хаас допусна пробивът да бъде върнат, въпреки че бе повел с 30:0, и Надал изравни при 3:3. При 5:4 за Рафа, Томи сервираше за оставане в сета и мача. Ветеранът спаси един мачбол, но при втория потърси уинър по правата и изпрати топката в аут от форхенд, с което двубоят приключи.

Надал имаше предимство в почти всички показатели, като отстъпи на съперника по броя на асовете (8 за Хаас срещу 2 за Рафа). В третия кръг Надал ще играе с победителя от мача между американеца Доналд Йънг и словака Лукаш Лацко./БЛИЦ