Защитаващата титлата си Ким Клайстерс от Белгия спаси четири мачбола и се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис. В повторение на миналогодишния мач за титлата поставената под номер 11 Клайстерс победи петата в схемата На Ли (Китай) с 4:6, 7:6(6), 6:4 за 2:23 часа.

Двубоят започна с ранна размяна на пробиви, след което Клайстерс поведе с 3:1. Резултатът отново беше изравнен, а в седмия гейм белгийката се подхлъзна и изкълчи глезена си. Тя беше превързана и продължи, но На Ли отново проби за 5:4, след което затвори първия сет при собствен сервис.

Във втората част китайката пропиля аванс от 3:1, след което се стигна до тайбрек. Именно в него настъпи драмата. На Ли поведе с 6:2 точки и имаше четири поредни мачбола. В този момент Клайстерс показа голямата си класа и със серия от изключителни удари успя да стигне до обрат след шест поредни точки. Развоят на тайбрека разколеба китайката и тя допусна пасив от 0:4 в третия сет. В крайна сметка белгийката затвори третия сет с 6:4, а с това спечели и мача.

На четвъртфиналите Клайстерс ще се изправи срещу победителката от мача между номер 1 Каролине Возняцки (Дания) и Йелена Янкович (Сърбия).

Третата в схемата Виктория Азаренка (Беларус) също продължава напред след убедителна победа с 6:2, 6:2 над Ивета Бенешова (Чехия) за 77 минути. На четвъртфиналите Азаренка ще се изправи срещу поставената под номер 8 Агниешка Радванска от Полша, която беше още по-убедителна днес и отстрани 22-ата в схемата Юлия Гьоргес (Германия) с 6:1, 6:1 за 54 минути./БЛИЦ