Шампионката от миналата година Ким Клайстерс продължава да защитава успешно титлата си, след като се класира за полуфиналите в Откритото първенство по тенис на Австралия. В четвъртфинален сблъсък белгийката отстрани световната номер 1 Каролин Возняцки с 6:3, 7:6 след 1 час и 45 минути игра. Отпадането на датчанката означава, че тя ще се раздели с първото си място в ранглистата след края на първия за годината турнир от "Големия шлем" в Мелбърн. През миналия сезон Вожняцки достигна до полуфиналите.

Двубоят с три поредни пробива, като два от тях бяха за Клайстерс, която поведе с 3:1 и до края на сета не допусна изненада, за да го спечели с 6:3. Белгийката започна добре и във втората част, след като направи пробив за 3:1. Последва нова размяна на пробиви, но при 4:2 Клайстерс удържа подаването си и поведе с 5:2. Возняцки обаче не се предаде и спечели три поредни гейма, а в крайна сметка победителят в сета бе излъчен след тайбрек. В него и двете печелеха подаванията си при първите 9 точки. При 5:4 в своя полза обаче белгийката реализира първия мини-пробив и в крайна сметка спечели тайбрека, за да триумфира със 7:6 в сета и да спечели мача.

Поставената под №11 Клайстерс ще спори за място на финала със световната номер 3 Виктория Азаренка от Беларус, която в друг четвъртфинал изхвърли полякинята Агниешка Радванска с 6:7, 6:0, 6:2. Успехът бе седми за Азаренка срещу Радванска от 10 мача помежду им.

Клайстерс и Азаренка са играли 6 пъти досега помежду си, като белгийката има 4 победи.