Поставеният под номер 3 в основната схема Роджър Федерер срази аржентинеца Хуан Мартин Дел Потро с 6:4, 6:3, 6:2 и се класира за полуфиналите на Откритото първенство по тенис на Австралия. Това бе мач номер 1000 за швейцареца в кариерата му на ниво ATP.

Световният номер три контролираше действията на корта през цялото време и не остави съмнения, че ще продължи напред. Още в първия сет Федерер поведе с 3:0 гейма, но допусна изравняване при 4:4. След това обаче швейцарецът взе два последователни гейма и затвори сета при 6:4 в своя полза.

Във втората част Федерер направи пробив за 3:1 и до края спечели подаванията си. До края на сета Дел Потро така и не успя да върне пробива и швейцарецът спечели с 6:3. Последната част започна и завърши с пробив на Федерер, който спечели с 6:2 и за 1 час и 59 минути игра успя да отстрани Дел Потро.

Швейцарецът все още не е загубил нито един сет от началото на турнира, а за място на финала ще спори с победителя от сблъсъка между чеха Томаш Бердих и световния номер 2 Рафаел Надал от Испания.