Мария Шарапова и Петра Квитова ще се изправят една срещу друга в спор за място на финала на тазгодишния Australian Open. Чехкинята достигна до тази фаза след победа с 6:4, 6:4 над Сара Ерани, а Маша се наложи с 6:2, 6:3 срещу сънародничката си Екатерина Макарова.

И Шарапова, и Квитова са претендентки за първото място в световната ранглиста, също както и Виктория Азаренка (Беларус). Рускинята и чехкинята се срещнаха на финала на "Уимбълдън" през миналата година. Тогава Квитова спечели с 6:3, 6:4 и води с 2-1 победи в преките им двубои.

Бившата №1 в света и поставена под №4 в схемата в Мелбърн Мария Шарапова се класира без особени проблеми за 1/2-финалите. Шампионката от 2008 година се наложи с 6:2, 6:3 над сънародничката си Екатерина Макарова, която изненадващо елиминира в предишната фаза петкратната победителка на Откритото първенство на Австралия Серина Уилямс (САЩ). Двубоят между Шарапова и Макарова продължи по-малко от час и половина, като Маша започна да притиска съперничката си в подаванията й още от самото начало и проби за 3:1. Шарапова даде още само гейм на Макарова в първия сет, но в началото на втория играта бе по-равностойна. Маша дори изостана с 1:2 и пробив, но след това направи серия от 4 поредни гейма и първият й мачбол дойде при 5:2 в нейна полза и сервис на Макарова. Шарапова го пропусна и загуби гейма, но малко след това затвори мача със собственото си подаване.

За Маша това беше трета победа от три мача срещу Макарова.

Световната №2 Петра Квитова направи цели 44 непредизвикани грешки (срещу 36 уинъра) и далеч не показа най-доброто, на което е способна срещу Сара Ерани, но от друга страна отново демонстрира непримирим характер и перфектна игра в ключовите моменти. Сблъсъкът продължи почти 2 часа игра, а чехкинята се класира за първи път в кариерата си на полуфиналите на Australian Open.