Рафаел Надал победи големия си съперник Роджър Федерер и се класира за финала на Откритото първенство по тенис на Австралия. Испанецът стигна до успеха с 6:7, 6:2, 7:6, 6:4 след почти четири часа игра. Австралийците честват днес националния си празник и имаха възможността да се порадват на голям тенис сблъсък. На тази дата през 1788 година в страната пристигнат първите заселници и основават колонията Нов Южен Уелс.

Мачът започна по-добре за Федерер, който се възползва от факта, че съперникът му не е влязъл в ритъм и поведе с 3:0. Рафа обаче бързо се концентрира и изравни при 4:4. Двамата се бореха здраво и в крайна сметка тайбрек реши първата част. В него швейцарецът спечели със 7:5.

Втората част мина под диктовката на испанеца, като той започна по-често да вкарва първи сервис и печелеше без проблем подаванията си. По-младият състезател направи два пробива и изравни сетовете.

В третата част двамата си размениха по един пробив, за да стигнат до нов тайбрек. В него Надал поведе с 6:1 точки и имаше два свои сервиса, за да приключи частта, но не успя. Роджър намали до 5:6, но Рафа не сбърка при третия си сетбол. Сетът продължи 67 минути.

Двамата се вкопчиха в здрава битка в четвъртата част и печелеха подаванията си до 4:4, като геймовете бяха много оспорвани. В деветия гейм Федерер спаси точка за пробив и имаше две възможности да вземе частта, но в крайна сметка Надал проби и имаше възможност да затвори мача при свой сервис. Роджър стигна до точка за пробив и имаше шанс да остане в мача, но Рафа направи уникално спасяване, след което отрази втора точка за пробив. При втория си мачбол Надал не сбърка и се класира за финала.

В съперничеството между тях испанецът вече води с 18:9 победи. Той ще играе за втори път финал в Мелбърн, след като през 2009 година вдигна трофея. Рафа преследва 11-ата си титла от “Големия Шлем” (има 1 в Австралия, 6 от “Ролан Гарос”, 2 от “Уимбълдън” и 1 от Откритото първенство на САЩ). Номер 1 по този показател е Федерер с 16-те си купи, но той вече две години не успява да спечели турнир от шлема.

На финала на Аустрелиън Оупън Надал ще играе с победителя от двубоя между лидера в света и шампион от миналата година Новак Джокович (Сърбия) и Анди Мъри (Великобритания).