Новак Джокович ще защитава титлата си от Откритото първенство по тенис на Австралия. В драматичен мач световният номер 1 победи четвъртия в схемата Анди Мъри с 6:3, 3:6, 6:7, 6:1, 7:5. Двубоят между двамата връстници и добри приятели продължи 4 часа и 50 минути.

Мачът беше повторение на финала от миналата година, когато Новак спечели с 6:4, 6:2, 6:3. От началото на годината британецът работи с великия Иван Лендъл в опита си да спечели първа титла от “Големия Шлем” след три загубени финала.

Сърбинът започна по-добре мача и поведе с пробив, който беше върнат от шотландеца. В крайна сметка Ноле спечели сета с 6:3. Втората част започна с 18-минутен гейм, в който Мъри задържа подаването си. Това му даде сериозен импулс и той изравни след 6:3. След ранна размяна на пробиви в третия сет Анди взе подаването на съперника и поведе с 6:5, но Джокович се върна и стигна до тайбрек. В него четвъртият в света спечели със 7:4, а целият сет продължи 88 минути.

Лидерът в света беше много по-свеж в четвъртия сет и го взе набързо с 6:1. Решителната пета част беше празник за феновете на тениса. Новак направи пробив и при 5:3 сервираше за мача, когато Мъри взе три гейма и изравни. Той имаше шанс дори да поведе след пробив, но пропиля две възможности и Джокович оцеля, спечели подаването си и с нов пробив сложи край на частта.

На финала сърбинът ще защитава титлата си срещу Рафаел Надал. Испанецът води с 16 срещу 13 победи, но Ноле спечели всичките им срещи миналата година. Сърбинът е в серия от шест поредни успеха срещу Рафа, като сред тях са финалите на “Уимбълдън” (6:4, 6:1, 1:6, 6:3) и Откритото първенство на САЩ (6:2, 6:4, 6:7, 6:1).

Джокович вече има 4 титли от “Големия Шлем”, като не е печелил само “Ролан Гарос”. Надал е с 10, като е триумфирал и в четирите най-престижни надпревари.