Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ 3!

Руският шампион Зенит направи големия удар на трансферния пазар това лято и привлече от Порто бразилския нападател Хълк. Новината бе официално обявена на официалния сайт на клуба от Санкт Петербург, а голмайсторът подписа договор за пет години.

Любопитно е, че сделката стана факт броени часове, след като Хълк заяви буквално следното:
"Договорът ми с Порто е за още четири години и съм доволен от всичко. Два пъти станах шампион на Португалия и бих искал това да се случи още веднъж. Радвам се, че нося фланелката на Порто. Това е голям европейски отбор".

Явно офертата от “Газпром” е била такава, на която не може да се откаже.  Финансови параметри по договора не бяха официално съобщени, но медиите в Русия и португалският вестник "О Жого" са категорични, че клубът от Санкт Петербург ще плати 60 милиона евро за бразилеца, което го прави и най-скъпият трансфер това лято. До днес рекордът държеше Байерн (Мюнхен), който даде 40 милиона евро  за привличането на испанския национал Хави Мартинес от Атлетик (Билбао).

Сумата няма да бъде плащана накуп и ще бъде разсрочена за три години. Парите са разпределени по следния начин: 40 милиона за Порто, 9 милиона за компанията, която държи 15% от правата на играча, а останалата сума е за самият Хълк и неговият мениджър Теодоро Фонсеко. 5% от общата сума по трансфера (3 милиона) отиват за родния клуб на бразилеца – Виктория.

Интерес към здравеняка с прякор на филмов герой имаха Челси и Тотнъм, но те бяха охладени от президента на Порто Пинто да Коща, който не веднъж обявяваше, че не би се разделил със звездата си за сума по-малка от заложената неустойка в договора му – 100 милиона евро. Преди година "драконите" продадоха за 40 милиона на Атлетико (Мадрид) головата машина Радамел Фалкао.

Веднага след финализирането на сделката за Хълк  сайтът на Зенит съобщи и за привличането на белгиеца Аксел Витцел от Бенфика. За него руснаците платиха 40 милиона евро. През миналия сезон халфът записа 29 мача и 1 гол за “орлите” от Лисабон.
Трансферният прозорец в по-голяма част от Европа затвори на 31 август (петък), но в някои държави като Турция, Русия, Франция все още могат да се осъществяват сделки с футболисти.


Кой е Хълк?

Живанилдо Виейра де Соуза или просто Хълк е роден на 26 юли 1986 г. в градчето Кампина Гранди. Професионалната му кариера стартира през 2004 г. в местния Витория. След това, през 2005-а, той е купен от японския Кавазаки Фронтале. Само няколко месеца Хълк е даден под наем в Консадоле Сапоро, за който отбелязва 25 гола. През 2007 година той отново е даден под наем, но този в Токио Верди, където е още по ефективен - 37 гола в 42 мача.

Хълк преминава в Порто през 2008 година, като клубът закупува само 50 % от правата върху играча на стойност 5.5 млн. евро. Дебютира с гол за "драконите", а по време на престоя си там завоюва три титли на Португалия, три купи и три суперкупи на страната. През 2011 година португалският гранд спечели и Лига Европа. За Порто здравенякът има 43 гола в 82 мача.

За Бразилия нападателят дебютира през 2009 година и до момента има 14 мача и 5 гола. Той беше част и от олимпийския състав на "селесао", който стигна до сребърните медали. В загубения финал срещу Мексико (1:2) почетното попадение за бразилците бе дело именно на Хълк.