Най-бързият човек на планетата Юсейн Болт отказа “уайлд кард” за спринта на 100 метра на Световното първенство по лека атлетика в Москва през 2013 година.

26-годишният спринтьор от Ямайка спечели правото си да участва в руската столица без да бъде подложен на квалификационните правила след крайната си победа на 100 метра в Диамантената лига.

Сънародникът му Йохан Блейк също има „уайлд кард” като световен шампион от 2011 година, а ИААФ позволява само един атлет в дисциплина да се ползва с привилегията.

“Мисля, че Блейк е спечелил правото си да участва на 100 метра като защитаващ титлата си от предишното първенство. Винаги се радвам да участвам на 100 метра на ямайското първенство.”

Болт има “уайлд кард” и за бягането на 200 метра като световен шампион, а диамнтеният победител в дисциплината е друг ямаец – Никел Ашимейд. Ямайската федерация ще трябва да реши кой да се възплозва от правото.

„Това ще се определи от федерацията. Те са хората, които имат право да решат чия „уайлд кард” ще бъде валидна. От федерацията ще кажат дали ще трябва да бягам на 200 метра на първенството”, допълни световният рекрдьор на 100 метра.