Бомба подготвя ръководството на българската федерация по вдигане на тежести, научи „ШОУ“. Оттам подготвят почвата за завръщането у нас на великия Иван Абаджиев, който от две години и половина работи в САЩ. Шефовете на родната централа са решили да предложат на Старшията да поеме юздите в мъжкия и женския национален отбор.
 
Треньор на мъжете остава възпитаникът на Абаджиев и многократен медалист за България от големи първенства Иван Иванов. Той
 
няма
да бъде
сменян,
 
а отзивите за него навсякъде са отлични. На същата репутация се радва и колежката му, на която е е поверена женската формация – Кристиана Колева. Целта била известния с култовия си прякор Генерала специалист да помага с ценни съвети и с опит на Иванов и Колева, с които винаги се е разбирал и които изпитват огромен респект към него.
Българските щанги са в процес на сериозен възход, а кулминацията ще бъде домакинството на страната ни на европейското първенство, което организираме догодина във Варна. Италия се отказа от домакинство на шампионата на Стария континент по финансови съображения, а нашата федерация, която също има проблеми, прецени, че това е златен шанс да върне старата слава на тежката ни атлетика.
Президентът на БФВТ Неделчо Колев вече сондира почвата при какви условия неговият бивш треньор в държавния тим би прегърнал идеята. Колев е провел поредица от разговори с хора, които са близки до кръга около Абаджиев. Включително идеята е сондирана в зародиш и с човека, благодарение на когото Старшията се озова зад Океана – някогашния национал Александър Крайчев, който живее в САЩ през последните 20 години. Крайчев има собствена академия – „Елейко“ в град Денвил, щата Северна Каролина. Абаджията обаче кръстосва Щатите надлъж и нашир, за да чете лекции и да води подготовка в школи чак в Калифорния.
За да станат нещата по-безболезнено и леко, от българската федерация се обединили около мнението, че Абаджиев може да бъде върнат у нас като главен консултант на националните отбори. Така няма да го притискат с условия и срокове, а и шансовете той да каже „да“ на предложението са много по-големи. Легендарният специалист, донесъл на страната ни 79 европейски, 59 световни и 10 олимпийски медали, се чувства щастлив отвъд Океана и много
 
трудно би се отказал от
сегашния си комфорт и
финансова стабилност
 
Папата на родните щанги обаче винаги е бил докачлив на тема патриотизъм и национална чест. Ако се почувства наистина нужен на родината си, то той би приел хвърлената ръкавица, надяват се в централата, ръководена от Неделчо Колев.
Офертата към Старшията има и солидна сантиментална нотка. Нашите избраха Варна за домакин на европейското първенство. В морската ни столица пък са постигнати някои от най-големите резултати в „златната ера“ на Абаджията в миналото. Той е много привързан към града, където преди години националите прекарваха месеци наред в подготовка. Абаджиев бе изградил част от своята империя именно във Варна и не на последно място предпочиташе да прекарва времето си там, заради близостта до родния си Нови Пазар.

Голямото предизвикателство пред него ще бъде завръщането в България на трима изключителни спортисти – Величко Чолаков в кат. над 105 кг, Иван Стоицов в кат. до 77 кг и Боянка Костова в кат. до 58 кг. Те се състезаваха от името на Азербайджан, но се прибират у дома. Чолаков е последният ни медалист във вдигането на тежести от олимпийски игри – бронзов медал от Атина 2004. Пловдивчанинът Стоицов пък е световен шампион и заедно с Величко изтърпяваше 4-годишно наказание до юни месец, заради допинг. Боянка стана европейска шампионка за Азербайджан през април в Турция, но също си е събрала багажа от Баку.
С присъствието на потенциалните медалисти Чолаков и Стоицов, както и с изпусналия невероятен шанс да вземе отличие от олимпиадата в Лондон Иван Марков,
 
България отново ще
има достойно лице
 
за пред Европа и света в щангите, потриват доволно ръце в родната федерация. При жените ситуацията също е обнадеждаваща, макар че състезателните права на Боянка Костова подлежат на спиране в рамките на една календарна година. Причината за това е, че към нея Азербайджан може да прояви претенции, тъй като плати за българката и Валентин Христов обща трансферна сума от 400 000 евро. Костова се класира на пета позиция в своята категория в Лондон, макар че от нея се чакаше да се качи на почетната стълбичка.
Иван Абаджиев трябва да даде отговор на родната централа най-късно до февруари догодина. Европейското първенство е през април, а от българска страна настояват той да има поне два месеца на разположение, за да работи целенасочено да вдигане на резултатите в националния отбор. Разговорите с Генерала ще се състоят по Коледа в София, когато той планира да се прибере, за да посрещне празниците със семейството си.
САШО СЕВЕРИНОВ