Борусия (Мьонхенгладбах) измъкна реми 1:1 от лидера Байерн в първи мач от 17-ия кръг на Първа бундеслига. По този начин момчетата на треньора Люсиен Фавр попречиха на вечния враг да увеличи на 14 точки аванс са си пред преследвача Байер (Леверкузен). Борусия се очертава като черна котка за гранда от Мюнхен. През миналия сезон Байерн претърпя две загуби в дербито.

Сблъсъкът започна кошмарно за тима на Юп Хайнкес. В 20-ата минута Жером Боатенг игра с ръка в наказателното поле и реферът Тобиас Велц посочи бялата точка. Торбен Маркс хладнокръвно откри резултата – 1:0 за Борусия. Малко по-късно проблемите на лидера се увеличиха с принудителна смяна на испанската звезда Хавиер Мартинес. Защитникът започна в титулярния състав, но му се обади контузията и трябваше да напуска още в 38-ата минута от Джердан Шакири. Марио Манджукич отново бе предпочетен на върха на атаката пред Марио Гомес, но игра безумно слабо и Хайнкес го смени. Хърватинът видимо не бе доволен от решението на старши треньора и с нацупена физиономия седна на скамейката.

В 59-ата минута голмайсторът Маркс подари топката на Шакири, швейцарецът напредна в наказателното поле и с левия крак вкара за 1:1. Въпреки масираните атаки “червените” не успяха да преодолеят повече Марк-Андре Теар Щеген. 20-годишният вратар пази като лъв и с намесите си отчая нападателите на съперника.

Домакините пропуснаха да подобрят рекорда на Щутгарт за най-малко инкасирани голове за есенния дял. Тимът на Юп Хайнкес получи 7 попадения, точно колкото и Щутгарт през сезон 2004/05.

Баварците обаче са без загуба от 28 октомври (1:2 от Леверкузен). След това тимът е 8-4-0 във всички турнири. Борусия пък е без поражение от средата на ноември. Байерн приключва 2012-а с гостуване на Аугсбург за Купата на Германия.