Световният и европейски шампион Испания не допусна изненада и срази първенеца на Южна Америка с 3:1 в контрола, играна в катарската столица Доха. Това бе 18-и пореден официален мач без загуба за "Ла Фурия" - 14 победи и 4 равенства. Бранителят Карлес Пуйол изигра своя юбилеен мач номер 100 с националния екип на Испания, а селекционерът Висенте дел Боске се изравни с Ладислао Кубала, като и двамата са водили иберийците в 68 двубоя.

Възпитаниците на Висенте дел Боске контролираха събитията на терена на „Халифа Интернешенъл” и поведоха още в 16-ата минута, когато Хуан Мата подаде към Сеск Фабрегас, който от над 30 метра затрудни максимално стража на Галатасарай Фернандо Муслера, изпуснал топката във вратата си за 1:0. В 28-ата минута Пуйол вдигна победоносно ръце, след като прати във вратата на Муслера, но се оказа, че е бил в засада и попадението му беше отменено.

„Урусите” контраатакуваха опасно и при една от атаките си в 32-ата минута Мартин Касере изведе Кристиан Родригес, който преодоля Виктор Валдес за 1:1. Срещата продължи да се развива в сравнително високо темпо, но до края на полувремето нови попадения не паднаха.

След почивката „Ла Фурия” натисна и в 51-ата минута Жерард Пике асистира на своя съотборник и в Барселона Педро Родригес, който се възползва от грешка в отбраната на Уругвай и вкара за 2:1. Играчите на Оскар Табарес отново потърсиха изравняването, но Луис Суарес и компания нямаха късмет в завършващата фаза. В 75-ата минута Фабрегас се отчете и с голов пас към Педро, който с втория си гол в мача доведе нещата до 3:1.

До края на мача испанците се дръпнаха в защита, а Уругвай опита всичко по силите си, за да стигне поне до второ попадение, но така и не успя да го направи. В последната 90-а минута и влезлият като резерва Давид Вия можеше да се разпише и да направи успеха на испанците по-изразителен, но ударът му бе отразен от Муслера.

Испания – Уругвай 3:1
1:0 Сеск Фабрегас (16), 1:1 Кристиан Родригес (32), 2:1 Педро (51), 3:1 Педро (75)

Испания: Валдес, Пуйол (46 – Пике), Серхио Рамос, Аспиликуета, Жорди Алба (78 – Начо Монреал), Фабрегас, Иниеста (60 – Иско), Касорла (71 – Марио Суарес), Бускетс, Мата (46 – Давид Вия), Педро (75 – Негредо)

Уругвай: Муслера, Лугано, Перейра, Касерес, Годин, Перес (65 – Аревало), Родригес (69 – Кастро), Гонзалес (80 – Агуирегарай), Лодейро (77 – Гаргано), Суарес, Кавани (70 – Форлан)

Доха (Катар), стадион „Халифа Интернешенъл”
Жълти картони: Серхио Рамос, Жорди Алба, Серхио Бускетс (Испания); Диего Перес (Уругвай)