Димитър Бербатов спечели Битката за Манчестър, след като Юнайтед надделя с минималното 1:0 над Сити пред препълнените трибуни на "Сити ъф Манчестър". Единственото попадение вкара Уейн Рууни в 42-ата минута.

Митко започна титуляр за "червените дяволи", а в 83-ата минута бе заменен от Райън Гигс. В последните двайсетина минути Юнайтед бе с човек по-малко, след като в 68-ата минута Кристиано Роналдо бе изгонен от съдията Хауърд Уеб.

Двата отбора започнаха предпазливо срещата. В 6-ата минута младият десен бек на Юнайтед Рафаел Да Силва напредна към вратата на домакините и опита центриране, но топката се спря в тялото на бранител. В 8-ата отбраната на Сити не действа разчетено, но "червените дяволи" не успяха да се възползват от открилата им се възможност да поведат в резултата. Атаката премина през Димитър Бербатов, който пусна вдясно на Парк Джи Сунг. Нисичкият кореец моментално подаде на Рууни, но той от близко разстояние не разстреля Джо Харт. Младият страж първоначално спаси топката, след което тя отново попадна в Рууни, но той отново не можа да нанесе голов изстрел.
 
В 15-ата минута Майка Ричардс остана да лежи на тревата, след като се сблъска с Неманя Видич. Десният бек на Сити изрита грубо здравия сърбин, но изненадващо Ричардс се преви от болка, като дори се наложи да му бъде оказана медицинска помощ.
 
В 21-ата минута младият бразилец Рафаел прегоря. 18-годишният десен бек показа, че няма опит в такива дербита, след като извърши нарушение в средата на терена срещу Робиньо, след което хвана топката с ръце и я метна далеч от мястото на нарушението. За постъпката си Рафаел бе санкциониран с жълт картон от съдията Хауърд Уеб. В 22-ата минута Бербатов за малко не попадна в прегръдките на съотборниците си. Митко засече с глава центриране на Парк Джи Сунг от дясно, но Джо Харт плонжира и изби изстрела на Митко. Три минути след това Дарън Флетчър подаде на Бербатов в наказателното поне на Сити. Митко елегантно залъга бранител на домакините и изведе в стрелкова позиция Флетчър, който обаче не успя да нанесе удар. След това топката попадна в Кристиано Роналдо, но той от малък ъгъл би далеч от целта. В 26-ата минута удар на Евра премина на сантиметри над вратата на Харт.
 
ГРЕДА! В 31-ата минута Сити вече можеше да води в резултата. Стивън Айрлънд би от границата на наказателното поле, след което топката се отби в дясната греда на вратата на Сър Алекс. Преди тя да се отбие в дирека Майка Ричардс пропусна да я насочи в мрежата на холандския страж.
 
В 33-ата минута Дарън Флетчър получи жълт картон, след като фаулира Шон Райт-Филипс пред наказателното поле. В последвалото изпълнение на прекия свободен удар Робиньо би по земя, но топката излезе в аут. В 35-ата Майкъл Карик пусна към Бербатов, който от границата на наказателното поле би край вратата на Джо Харт. Секунди след това Евра пропусна да накаже Сити.

В 40-ата минута Робиньо получи отлично подаване от Дитмар Хаман зад гърба на отбраната на Юнайтед, но Ван дер Сар придвидливо излезе и улови топката от краката на бразилеца. В 41-ата минута Стивън Айрлънд получи жълт картон.

ГОЛ - 1:0 за Манчестър Юнайтед! "Червените дяволи" продължително разиграха в наказателното поле на домакините, завършило с удар на Майкъл Карик от малък ъгъл. Младият вратар Джо Харт обаче изби, но топката попадна във връхлитащия Уейн Рууни, който на празна врата нямаше какво друго да стори, освен да даде преднина на Юнайтед. За английския национал това e четвърто попадение от началото на сезона в шампионатни мачове и негово стотно във Висшата лига с екипите на Евертън и "червените дяволи". До края на полувремето не се случи нищо запомнящо се и Бербатов и съотборниците му се прибраха на почивка с гол аванс.
 
Мениджърът на домакините Марк Хюз направи две промени в състава си в началото на второто полувреме. В игра се появиха Елано и Пабло Сабалета, заменяйки Дитмар Хаман и Дариус Васел. В 49-ата минута удар на Карик от границата на наказателното поле премина опасно край дясната греда на вратата на Джо Харт. В ответната атака Венсант Компани отправи топовен шут към Ван дер Сар, но топката премина встрани от вратата на Юнайтед.

В 55-ата минута футболистите на Марк Хюз организираха контраатака, при която Шон Райт-Филипс изведе Бенжани Мварувари на стрелкова позиция, но той от малък ъгъл би край лявата греда на вратата на "червените дяволи". В 58-ата минута Кристиано Роналдо получи жълт картон заради нарушение срещу Шон Райт-Филипс.

В 64-ата минута Бербатов пропусна да разстреля Джо Харт. В 66-ата Хави Гаридо би опасно към Ван дер Сар от пряк свободен удар, но топката излезе в аут.
 
В 68-ата минута Юнайтед остана с човек по-малко. При едно центриране в полето на Сити Кристиано Роналдо скочи, но вместо да удари топката с глава, я спря с двете си ръце. За постъпката си той получи втори жълт и съответно червен картон от Хауърд Уеб. Фаворитът за "Златната топка" за 2008-а изоставя съотборниците си в този труден момент.

В 83-ата минута Бербатов отстъпи мястото си на Райън Гигс. Секунди по-късно Майкъл Карик умишлено фаулира играч на домакините, за което заслужено получи жълт картон. В 90-ата минута Сър Алекс извърши втора смяна. В игра се появи Джон О`Шей, който замени Парк Джи Сунг. В 92-ата минута играч на Юнайтед изби топката от голлинията. В ответната атака Уейн Рууни видя, че Джо Харт не е на вратата си и за малко да отбележи второто си попадение в мачa, стреляйки от центъра. Младият страж обачи притичвайки успя със сетни усилия да избие топката, която влизаше в мрежата му. 
 
До края не падна ново попадение и Сър Алекс и момчетата му се поздравиха с трите точки. По този начин "червените дяволи" прекъснаха черната серия срещу Сити, които ги бяха победили в последните две издания на дербито на Манчестър. С прибавените три точки Бербатов и компания вече има 28 в актива си, което им отрежда третото място. Преди тях са Челси и Ливърпул с по 33. Манчестър Сити пък е на 14-ата позиция със 17 точки. /БЛИЦ

MАНЧЕСТЪР СИТИ - МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 0:1
0:1 Уейн Рууни (42)

Манчестър Сити: 1.Джо Харт, 2.Майка Ричардс (76-28.Даниел Стъридж), 33.Венсант Компани, 22.Ричард Дън, 15.Хавиер Гаридо, 8.Шон Райт-Филипс, 7.Стивън Айрлънд, 21.Дитмар Хаман (46-11.Елано), 12.Дариус Васел (46-5.Пабло Сабалета), 10.Робиньо, 27.Бенжани Мварувари

Манчестър Юнайтед: 1.Едвин Ван дер Сар, 21.Рафаел Да Силва, 5.Рио Фърдинанд, 15.Неманя Видич, 3.Патрис Евра, 7.Кристиано Роналдо, 16.Майкъл Карик, 24.Дарън Флетчър, 13.Парк Джи Сунг (90-22.Джон О`Шей), 10.Уейн Рууни, 9.Димитър Бербатов (83-11.Райън Гигс)

Манчестър, ст. "Сити ъф Манчестър" - 47 320 зрители
Съдия: Хауърд Уеб
Жълти картони: Стивън Айрлънд, Дариус Васел (Манчестър Сити); Рафаел Да Силва, Дарън Флетчър, Кристиано Роналдо, Патрис Евра, Майкъл Карик (Манчестър Юнайтед)
Червен картон: Кристиано Роналдо (68-Манчестър Юнайтед)

Висша лига – 15 кръг:

Днес от 15:30 часа:
МАНЧЕСТЪР СИТИ - МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 0:1
0:1 Уейн Рууни (42)

Днес от 17:00 часа:
ПОРТСМУТ – БЛЕКБЪРН 3:2

1:0 Питър Крауч (49)
2:0 Джърмейн Дефо (53)
2:1 Мат Дербишър (62)
2:2 Тугай Керимоглу (67)
3:2 Шон Дейвис (79)

ТОТНЪМ - ЕВЕРТЪН 0:1
0:1 Стивън Пиенар (51)

Днес от 18:00 часа:
ЧЕЛСИ – АРСЕНАЛ

Баланс: 142 мача, 40 победи за Челси, 44 равенства, 58 победи за Арсенал

В понеделник от 22:00 часа:
ЛИВЪРПУЛ – УЕСТ ХЯМ

Баланс: 102 мача, 53 победи за Ливърпул, 28 равенства, 21 победи за Уест Хям

Заб.: Балансите са за срещите между отборите за първенство.

-------------------------------------------------------------------------------------------
От събота:
АСТЪН ВИЛА – ФУЛЪМ 0:0


МИДЪЛЗБРО – НЮКАСЪЛ 0:0

СТОК СИТИ – ХЪЛ СИТИ 1:1
0:1 Марлон Кинг (45)
1:1 Рикардо Фулър (73-дузпа)

СЪНДЪРЛАНД – БОЛТЪН 1:4
1:0 Джибрил Сисе (11)
1:1 Матю Тейлър (18)
1:2 Гари Кейхил (21)
1:3 Йохан Елмандер (39)
1:4 Йохан Елмандер (55)
 
УИГЪН – УЕСТ БРОМИЧ 2:1
0:1 Исмаел Милър (47)
1:1 Анри Камара (61)
2:1 Емерсон Бойс (87)