Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Швеция спечели девета световна титла по хокей на лед, след като разби Швейцария с 5:1 на финала в Стокхолм. Двата тима бяха в една предварителна група, в която „кръстоносците” спечелиха с 3:2, а впоследствие достигнаха и финала, в който допуснаха първата си загуба на турнира.

Три от попаденията във финала паднаха през първата третина. Швейцарците започнаха по-активно и поведоха с ранно попадение на Роман Жоси (4:45), но впоследствие преотстъпиха инициативата на домакините. „Тре Кронур” пък направи пълен обрат в рамките на три минути. Първо бранителят Ерик Густафсон (8:42) изравни за 1:1, а след това една от звездите на Ванкувър Канъкс от НХЛ Хенрик Седин (11:38) се разписа за 2:1 при числен превес за Швеция на леда.

През втората третина попадения не паднаха, а в заключителната трета част „кръстоносците” се опитаха да наложат натиск в търсене на изравнително попадение, но не успяха да се възползват от предоставена възможност с числен превес. „Тре Кронур” пък нанесе решителен удар чрез Симон Хялмарсон (47:13), разписал се за 3:1. До края на мача шведите реализираха още две попадения чрез Лоуи Ериксон (55:37) и Хенрик Седин (56:36), оформил крайното 5:1.

За последно Швеция спечели световната титла през 2006 година на шампионата в Латвия, а през 2001 година в Словакия стигна само до сребърните медали. Тимът на Швейцария никога досега не е печелил златните медали, като за втори път стига до сребърните след далечната 1935 година, когато е домакин. Иначе „кръстоносците” и осем бронзови отличия.