Олимпийската ни шампионка в гребането от Пекин това лято Румяна Нейкова е новият Спортист номер едно на България за 2008 година. Това е второ отличие за гребкинята, след това през 2002 година. Победителката спечели първото място с 3015 точки.

"Много съм развълнувана, защото да стоиш на най-високия връх не само на Олимпиадата, а и в България е голямо признание. Искам да благодаря на моя треньор Свилен Нейков, че успя и ми повярва, подготви ме и до последните минути най-много вярваше, че мога да стана олимпийска шампионка. Благодаря на нашите две деца, които през цялото това време бяха много търпеливи, мама и тати да тренират и работят, за да се изявяват в тяхната професия, на нашите родители, че ни подкрепят. Не на последно място благодаря на БФГребане", бяха първите думи на развълнуваната Руми Нейкова.

На второ място остана сребърната медалистка от Пекин това лято в борбата Станка Златева. Момичето от село Крушаре събра 2655 точки и получи чек на стойност 20 хиляди лева.

На трето място журналистите класираха Кирил Терзиев, който завоюва бронзов медал по борба свободен стил на Олимпиадата в китайската столица. Родният ни борец събра 1638 в крайното класиране и взе чек на стойност 15 хиляди лева.

Капитанът на националния ни отбор по футбол Димитър Бербатов остана на девето място с 511 точки. Митко не присъства на церемонията, а наградата от негово име получи мениджърът Емил Данчев. В залата бе и бащата на Митко Иван Бербатов.

Бляскавото празненство започна с изпълнение на гимнастички от трупата на Нешка Робева. Момичетата показаха финес и грациозност в танците. Победителката от миналогодишното издание на анкетата “Спортист на годината” Станка Златева запали и олимпийския огън преди да бъде даден стартът на церемонията.

След обявяване на тройката за треньор на годината Мария Илиева изпълни песента “One moment in time” на Уитни Хюстън. Дани Милев продължи музикалната пауза, след като изпя “Окото на тигъра”.
Най-добрят ни шахматист Веселин Топалов ще дари паричната си награда за кампанията “Българската Коледа”./БЛИЦ

Визитка на Руми Нейкова
тук
Всички победители в анкетата "Спортист на България" тук

Челната десетка

1.Румяна Нейкова (гребане) 3017 т.
2.Станка Златева (борба, свободен стил) 2655 т. 
3.Кирил Терзиев (борба, свободен стил) 1638 т.
4.Радослав Великов (борба, свободен стил)1635 т.
5.Явор Янакиев (борба, класически стил) 1548 т.
6.Петър Стойчев (плуване) 960 т.
7.Кубрат Пулев (бокс) 805 т.
8.Григор Димитров (тенис) 783 т.
9.Димитър Бербатов (футбол) 511 т.
10.Веселин Топалов (шахмат) 421 т.