УЕФА разкри процедурата по тегленето на жребия за квалификациите за Евро 2016, който ще се проведе на 23 февруари 2014 г. в Ница (Франция).
 
От европейската футболна централа обявиха, че Испания и най-новият член на УЕФА – Гибралтар, ще бъдат разделени в различни групи. Както е известно, испанците оспорват суверенитета на британската територия.
 
В отделни групи ще попаднат и бившите съветски републики Азербайджан и Армения, които имат различни териториални претенции помежду си. Русия и Грузия, които имат подобни проблеми, обявиха, че няма проблем да играят едни срещу други.
 
53-те отбора, които ще участват в квалификациите, ще бъдат разделени в шест урни на базата на своя коефициент. Ще бъдат изтеглени девет групи – осем по шест отбора и една с пет тима. В по-малката група ще бъде прибавен домакинът Франция, който се класира директно и мачовете му няма да участват в класирането, а ще се броят за контроли.
 
Квалификационните мачове ще се играят от 19:00 и 21:45 часа българско време в дните събота и неделя и от 21:45 часа в четвъртък, петък, понеделник и вторник. Когато един отбор има мачове в рамките на седем дни, той ще играе в четвъртък и неделя, или петък и понеделник, или събота и вторник.
 
Деветте победители от групите, деветте втори и най-добрият трети отбор се класират директно за Евро 2016. Останалите осем трети тимове ще участват в баражи на разменено гостуване, за да бъдат определени последните четири участника на европейското първенство, на което за първи път ще има 24 отбора.