Дълго преди първата топка на “Аустрейлиън Оупън” да бъде ударена се очакваше на финала да играе испански левичар. Тази прогноза се сбъдна, след като се разбра, че Рафаел Надал ще играе на полуфинал с Фернандо Вердаско.

Надал е големият фаворит за утрешния мач и се очаква да се класира на първия си финал в Мелбърн, но Вердаско може да го затрудни. Двамата приятели са от Испания, и двамата са левичари и отстраниха французи на четвъртфиналите. Въпреки че трима испанци Хуан Хисберт (1968 г), Андрес Химено (1969 г.) и Карлос Моя (1997 г) са играли на финал, никой от тях не е взимал титлата.

”Страхотно е, че ще играя с испанец на полуфинал. Така един от нас ще се класира за финала”, казва Надал, който няма загуба от Вердаско, като му е дал само един сет в шестте им мача досега.

Но нещата се промениха от последната им среща в Париж и Вердаско е много по-добър, благодарение на обратите на съдбата. Заради контузията на Надал, спечели място в националния тим за “Купа Дейвис” и представянето му на финала с Аржентина промени живота му.

Той се подготви при бившия треньор на Андре Агаси Жил Рейес и пристигна в Австралия много по-уверен и победи Анди Мъри и Жо-Вилфред Цонга по пътя си към полуфиналите.

”Не съм играл срещу него, когато се представя толкова добре. В миналото правеше грешки и губеше концентрация. Сега виждал колко се е променил. Гледах го срещу Мъри и Цонга, бе фокусиран през цялото време”, каза Надал.

Вердаско не е играл на полуфинал от “Големия шлем” досега, но каза че не се притеснява от съперника си: ”За мен Рафа е най-добрият в срещи от по пет сета. Чувствам се добре и мисля, че в момента мога да победя всеки. Играя с най-добрите в света и мачовете винаги са тежки, но вярвам, че мога да спечеля”

Фернандо не е единственият в страхотна форма. Рафа спечели “Ролан Гарос” и “Уимбълдън” миналата година, а след контузията, пристигна в Мелбърн и не даде нито един сет на противниците си./БЛИЦ