Националният отбор на България по тенис е само на крачка от крайната победа в мача срещу безспорно отстъпващия по класа тим на Люксембург във втория кръг на втора група на Евроафриканската зона за Купа „Дейвис“.

Първата ни ракета Григор Димитров се наложи без проблеми над 34-годишния Жил Кремер с 6:1, 6:2, 6:4 за час и 43 минути игра. Както е известно, преди това Димитър Кузманов надделя над Уго Настаси с 6:3, 6:3, 6:1.

Гришо доминираше през целия мач, след като поведе с 3:0 гейма в първия сет, за да го затвори за 25 минути игра. По подобен начин протече и втората част. Най-оспорвана беше третата, когато ветеранът Кремер отрази два брейкбола в откриващото си подаване, след което неутрализира и още три опасности в петия гейм. При 3:3 обаче Григор направи своя решителен удар, възползвайки се от общо шестата си възможност за пробив в сета и до края безпроблемно задържа предимството си.

Ако националите спечелят още веднъж срещу Люксембург, то тогава за пръв път от 10 години насам ще се класират за последния трети кръг на неофициалното световно отборно първенство по тенис за мъже.

В събота от 16:00 ч. българско време ще започне срещата на двойки, в която Григор Димитров и Димитър Кутровски ще се изправят срещу Жил Кремер и Майк Шийдвейлер.

Евентуалният следващ съперник на България е Унгария или Босна и Херцеговина.