Испания и ЮАР се класираха за 1/2-финалите в турнира за купата на Конфедерациите. Това стана факт, след като европейският шампион надви домакините с 2:0, а Ирак не успя да победи Нова Зеландия и двата отбора се разделиха при 0:0. Воденият от сръбския специалист Бора Милутинович тим на Ирак имаше шанса да продължи напред в турнира, в случай че бе постигнал победа с разлика над новозеландците, но иракчаните така и не съумяха да се възползват от поражението на домакините.

Противно на очакванията Испания започна срещу ЮАР с повечето от звездите си. След нулево раенство през първите 45 минути, “Ла Фурия” нанесе своя удар между 52-ата и 72-ата минута на срещата. Първо в 52-ата минута звездата на Валенсия Давид Вия реализира третото си попадение в турнира, след като по фамозен начин овладя на гърди една топка в наказателното поле и простреля Куне за 1:0. Това се случи само минута, след като Вия изпусна дузпа, отсъдена за нарушение на Мокоена срещу Сеск Фабрегас. Двадесет минути по-късно централният нападател на Атлетик (Билбао) Фернандо Йоренте сложи край на спора, вкарвайки от близко разстояние за 2:0.

Утре са мачовете от Група Б, където един срещу друг ще се изправят световният шампион Италия и Бразилия, докато шампионът на Африка Египет ще премери сили със състава на САЩ. /БЛИЦ