Една неделна вечер преди 11 години или по-точно на 29 ноември 1998 г., минута преди края на мача между Ливърпул и Блекбърн (2:0 с попадения на Пол Инс и Майкъл Оуен) на терена на „Анфилд” дебютира 18-годишният Стивън Джерард, който заменя норвежеца Вегард Хегем. Днес на „Иууд Парк” и отново срещу Блекбърн вече на 29 години Джерард ще запише своя мач № 500 за Ливърпул.

За тези 11 години Стиви Джи извървя пътя от местно момче до местна легенда, лицето с което Ливърпул е разпонаваем по цял свят. За изграждането на този образ допринесе една вечер в Истанбул, за нея дори има написан филмов сценарии със същото име. Нощта, в която Джерард почти собственоръчно вдъхнови отбора си за победа на Милан от почти невъзможна позиция. Тогава той се засели в сърцата на феновете на тима, не само с представянето си. На пресконференцията след мача Стиви Джи бе запитан за възможността да премине в Челси, след като лондончани бяха готови с мегаоферта. Отговорът на капитана на „червените” бе красноречив: „Как да си тръгна след подобна вечер?”.

Джерард може и да е обикновен футболист, но в момента, в който облече червената фланелка той се превръща в лидер на група мъже. Той притежава силата на вдъхнавява, която би прилягала на всеки генерал, на всеки политик, на всеки велик спортист. Това е най-силното му качество. Способност да дава най-доброто от себе си, точно когато е необходимо и да мотивира останалите около себе си да покажат повече, отколкото са си мислели, че могат.

Случаите за това не са малко. Финалът на стадион „Ататюрк” през 2005 г. Победният гол срещу Олимпиакос в последния мач от груповата фаза на сезон 2004/05 на Шампионската лига. Такъв е финалът за ФА Къп през 2006 г. Той е известен като „Финалът за ФА Къп на Джерард” или като последният игран на „Милениъм стейдиъм”. Тогава Ливърпул победи Уест Хям след дузпи, 3:3 след продължения. Стиви Джи вкара два гола, включително и драматичното изравнително попадение в 90-ата минута с удар от 30 метра.

През погледа на специалист, а и на критиците му, може да се каже, че на терена Джерард е недисциплиниран. Не става дума за отиграванията му или за пестене в единоборства, а за това, че е готов постоянно да преследва топката без да мисли за тактическата постройка на тима си. Може би в това се крие липсата на силен негов мач за националния отбор, въпреки че в 77 случая е излизал на терена с фланелката с трите лъва на гърдите.

Имиджът му извън терена пострада след инцидента, който доведе до съдебно дело срещу него. Обвинението бе в нападение над Ди Джей в Саутпорт, като жертвата се оказала със счупен зъб и порезни рани по лицето. Делото бе гледано през юли от съда в Ливърпул и английският национал бе признат за невинен.

След 500 мача и 124 гола за „червените” възниква въпроса: Откъде Джерард намира вдъхновение, за да продължава да се раздава за клуба си? Отговорът се намира в самия край на неговата автобиография: „Аз играя за Джон-Пол.” Това е посвещение за неговият 10-годишен братовчед Джон-Пол Гилхули, който загива при Трагедията на Хилзбъро през 1989 г. „Трудно е, когато знаеш, че твой братовчед си е отишъл толкова нелепо и толкова млад, твърди Джерард. – Подкрепата на неговото семейство ме направи футболиста, който съм днес.” Футболист и то какъв. Истински победител./БЛИЦ

ПЕТ ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ГОЛОВЕ НА СТИВЪН ДЖЕРАРД ЗА ЛИВЪРПУЛ
Срещу Олимпиакос през 2004 г.

Често повтаряно по телевизионните канали попадение, което запази шансовете на „червените” за спечелване на Шампионската лига (което се и случи в края на сезона) и то в момент, когато изглеждаше, че тимът ще напусне турнира след груповата фаза. Ливърпул се нуждаеше от три гола през второто полувреме и Джерард довърши работата с далечен удар извън наказателното поле четири минути преди края.

 


Срещу Уест Хям през 2006 г.

От времето на Стенли Матюс финал на ФА Къп не бе наричан на името на футболист, но Джерард записа своето над всички останали през 2006 г. с представянето си в един голям мач. Той вече бе вкарал едно изравнително попадение за 2:2, но спаси Ливърпул с второ такова с удар от 30 метра в последната минута и прати двубоя в продължения. „Червените” спечелиха трофея след дузпи.


Срещу Мидълзбро през 2005 г.

С невероятно изпълнение от воле Джерард донесе точката на Ливърпул след едно ужасно представяне на „Анфилд” срещу Мидълзбро. Топката тупна пред Стиви Джи на 25 метра от вратата и той я посрещна от въздуха, за да финишира нейният полет в мрежата.


Срещу Манчестър Юнайтед през 2001 г.

Много други попадения на Джерард се помнят от феновете на Ливърпул, но този гол, който бе победен Манчестър Юнайтед на „Анфилд” преди 8 години със сигурност няма да бъде забравен. Джерард нахлу в полето на Юнайтед от средата на терена и от 25 метра изстреля „снаряд”, който остави вратаря Фабиен Бартес безпомощен.


Срещу Мидълзбро през 2008 г.

В този миг на миналия сезон мнозина си спомниха за изпълнението на Джерард срещу Олимпиакос. Мачът навлизаше в четвъртата минута на добавеното време, когато Стиви Джи се разписа за 2:1 с мощен удар от границата на наказателното поле.