Лидерът в световния тенис Роджър Федерер нямаше никакви проблеми срещу представителя на домакините Лейтън Хюит в 1/8-финален мач от “Australian Open”. По този начин швейцарецът се класира за четвъртфиналите, където ще се изправи срещу руснака Николай Давиденко, който по-рано отстрани испанеца Фернандо Вердаско.

Роджър спечели срещу Хюит с 3:0 сета (6:2, 6:3, 6:4) за 1 час и 55 минути игра. Това бе 15-а поредна победа за лидера над своя съперник и общо 17-а от 24-те мача, които са изиграли двамата помежду си.

В петия гейм на първия сет Роджър направи пробив за 3:2. След това швейцарецът проби още веднъж съперника си за крайното 6:2 само за 32 минути игра.

Във втория сет швейцарецът осъществи пробив за 3:1, а след това без абсолютно никакви проблеми запази аванса си до края на сета, който можеше да спечели и с по-голяма разлика.

Хюит намери сили да се бори и в третия сет. Австралиецът оцеля в първите си сервис геймове, докато геймовете, в които съперникът му имаше началния удар приключваха за секунди. Този път пробивът дойде в седмия гейм. След това обаче стана нещо неочаквано на фона на случващото се на корта и дойде моментът на Хюит, който показа борбения си дух. Той вкара няколко страхотни удара и върна пробива, изравнявайки за 4:4. Следващият гейм се превърна в битка, но Федерер отново вдигна нивото. Водачът в световната ранглиста спечели при подаването на Лейтън и малко по-късно празнуваше победата, въпреки че в последния гейм трябваше да спасява три брейк пойнта.

“Радвам се, че Хюит стигна до тук, щастлив съм от победата си, тъй като Лейтън е страхотен съперник. За мен винаги е удоволствие да играя срещу него, мисля, че се справи добре. Той е шампион, винаги се е справял в тежките моменти. Аз съм наистина в невероятна серия срещу него. Знаех, че той ще намери начин да се задържи в мача”, каза Федерер след края на срещата.

“Помня, че първият път, когато играхме беше в Швейцария, бяхме на по 14 години. Още тогава исках да играя срещу него, желаех го като съперник”, допълни швейцарецът.

Роджър коментира и демонстративния мач между двамата преди началото на турнира в Мелбърн: “Винаги е хубаво да се види от публиката, че ние не сме просто тенисистите, а между нас цари феърплей. Това беше страхотна възможност за феновете да се срещнат със своите любимци. Ние сме големи приятели, семействата ни също се разбират добре”, завърши световният номер 1./БЛИЦ