Защитаващият титлата си от купата на Африканските нации Египет се класира за полуфиналите на настоящия турнир, който се провежда в Ангола, след като се наложи с 3:1 над Камерун след продължения.

Срещата бе повторение на финала от първенството преди две години и бе определяна като най-интересния мач в четвъртфиналната фаза. Победата пък бе продължение на рекордната серия на “фараоните”, които вече 17 мач поред няма загуба на африканския шампионат.

Капитанът на Египет Ахмед Хасан изиграя своя мач № 170 за националния отбор и се превърна в герой за тима си с двата си гола. Той обаче бе на крачка от това да бъде антигерой с автогола си в средата на първото полувреме.

В 25-ата минута Емана изпълни корнер от дясно на вратата на Египет и застаналият на предната греда Хасан с глава забоде топката в мрежата на Ел Хадари. 12 минути по-късно капитанът на “фараоните” се реваншира пред съотборниците си, след като с диагонален удар от около 30 метра простреля Карлос Камени.

През второто полувреме нов гол не последва и се наложи изиграването на продължения. Още в първата минута на допълнителния половин час Мохамед Наги даде аванс на Египет след грешка на защитник на "неукротимите лъвове", а три минути по-късно Ахмед Хасан се разписа с удар от фаул.

Телевизионните повторения показаха, че попадението не съществува, тъй като след рикошет в напречната греда топката тупна пред голлинията. До края на продълженията Камерун не успя да върне двата гола, а дори остана с човек по-малко заради червения картон на Орелиен Шеджу осем минути преди края./БЛИЦ