Анди Мъри е първият финалист на “Australian Open”. Шотландецът победи в полуфинала Марин Чилич с 3:6, 6:4, 6:4, 6:2. За титлата той ще спори с победителя от двубоя между Роджър Федерер и Жо-Вилфред Цонга. Мъри се класира за втори финал от турнир за “Големия шлем” - през 2008 година загуби от Федерер с 2:6, 5:7, 2:6 на “US Open”.

Хърватинът, който сензационно стигна до полуфиналите след серия от впечатляващи победи, взе първия сет с 6:3, като дори записа пробив на нула. След това обаче Мъри показа класата си и обърна мача. След разменени пробиви шотландецът постигна нов за 5:4 и спечели сета със своя сервис. По сходен начин се разви и третият сет, в който Анди отново показа по-стабилна игра. В четвъртия Чилич се предаде и загуби с 2:6. 

Така Мъри има уникалния шанс да стане първият британец, спечелил турнир от “Големия шлем” след 74 години суша. За последно това стори Фред Пери през 1936-а, когато вдигна трофеите от “Уимбълдън” и “US Оpen”.

Финалът гарантира на Мъри третото място в световната ранглиста, като Надал ще отиде чак четвърти. Ако спечели, Анди ще се изкачи на второто място зад Роджър Федерер, а Джокович и Рафа ще са съответно трети и четвърти./БЛИЦ