Египет ще защитава името си шампион, след като разгроми Алжир с 4:0 и стана вторият финалист в турнира за Купата на Африка. Така за второ поредно отличие „фараоните” ще спорят с Гана. Те отмъстиха на Алжир, който ги победи в директен спор за класиране на финалите на световното първенство в ЮАР. Двубоят ще се запомни с трите червени картона, които главният рефер показа на алжирските футболисти. Головете за "фараоните" пък бяха дело на Хосни, Зидан, Абдел-Шафи и Гедо.

Мачът вървеше равностойно до 36-ата минута, в която египтяните получиха правото да изпълнят дузпа. Мотаеб нахлу в наказателното поле, но бе повален от Халиче. Главният рефер не се поколеба и посочи бялата точка, като в същото време и показа червен картон на провинилия се играч на Алжир. Зад топката застана Хосни, който с хладнокръвен изстрел откри резултата.

През второто полувреме с човек по-малко Алжир опита да промени негативния развой на мача. В 58-ата минута Ал Хадари спаси много опасен изстрел на Йебда от пряк свободен удар.

В 65-ата минута Мохамед Зидан нахлу много мощно в наказателното поле и със страхотен изстрел с левия крак не остави никакви шансове на вратаря на Алжир – 0:2. Само четири минути по-късно Белхадж влезе опасно в краката на Ал Мухамади, а реферът не се поколеба и му показа директен червен картон.

В 79-ата минута и третият гол в полза на Египет бе факт. Абдел-Шафи подаде към Зидан, който с много мощен шут не остави никакви шансове на Чауши. В добавеното време Гедо се разписа и оформи крайното 4:0./БЛИЦ