Защо първоначално трансферът на Ивелин Попов в Блекбърн беше обявен в сайта на Литекс, а след това ръководството на английския клуб отрече за сделка. Нещо повече, британците съобщиха официално, че националът е в тяхното полезрение, но не са отправяли оферта до българските си колеги. Съмненията се засилиха след завръщането на Попето в България. Той се изниза тайно през ВИП-а на аерогарата, финтирайки очакващите го журналисти.
БЛИЦ предлага три версии, които се движат из футболното ни пространство в последните дни.
 
ПЪРВА ВЕРСИЯ, граничеща със слуховете: Ивелин Попов се е провалил на медицинските тестове, след като пристигна в Блекбърн и преди това уточни изцяло личните си условия. Ден по-рано пък Литекс и англичаните си стискат ръцете относно сумата, която “оранжевите” ще получат – близо 2 милиона паунда.

ВТОРА ВЕРСИЯ: В Блекбърн предстои смяна на собственика. Покупко-продажбата е трябвало да бъде осъществена само няколко дни преди Ивелин да потегли за Англия. След като той пристига там и минава прегледи, от Блекбърн уведомяват босовете на Литекс, че продажбата на техния клуб се отлага временно. Което означава, че нуждаещият се от свежи пари Блекбърн в момента не разполага с такива и трансфер засега няма да има. Поне до 31 август, когато се затваря трансферният прозорец във Великобритания.

ТРЕТА ВЕРСИЯ: Преминаването на Ивелин Попов от Литекс в Блекбърн все още не е обявено официално поради лек спънка, изникнала при издаването на работната виза. Както е известно, британските власти са изключително стриктни в това отношение и въпреки че България отдавна е член на Европейския съюз, изискването за необходимия процент изиграни мачове от състезателя все още е в сила. Доскоро нужните проценти за участия в двубоите на националния отбор за последните 2 години бяха 75, но отскоро те са намалени на 60%. Наши колеги от спортен вестник са публикували днес процентното съотношение на всички срещи на Попов за представителния тим на България включително и контролите. В действителност обаче британските власти ги интересува само и единствено официалните мачове. В последните години Попето е играл в 5 от общо 10 двубоя, което прави точно 50%. Т.е. – не му достигат едва 10%. Ивелин обаче не е участвал в тези квалификации поради контузии и операцията, която претърпя и за продължителен период го извади от терените. Британските власти са настояли да получат от ръководството на Литекс оригиналните медицински документи, които доказват отсъствието на футболиста от националния отбор. След като тези документи бъдат предоставени от родната футболна федерация, процедурата по изваждането на британска работна виза на Ивелин ще бъде задвижена. Което означава, че става въпрос за чиста формалност и най-късно в понеделник трансферът на един от най-големите таланти в българския футбол ще бъде официално обявен.
 
Официалните мачове на Ивелин Попов в последните 2 години
06.09.2008
Черна гора – България 2:2
Титуляр, сменен в 40-ата минута
11.10.2008
България – Италия 0:0
Резерва, влиза в 90-ата минута
15.10.2008
Грузия – България 0:0
Резерва, влиза в 30-ата минута на мястото на Мартин Петров
28.03.2009
Ейре – България 1:1
Титуляр, сменен в 46-ата минута
01.04.2009
България – Кипър 2:0
Титуляр, сменен в 75-ата минута, гол
06.06.2009
България – Ейре 1:1
Не играе, контузен
05.09.2009
България – Черна гора 4:1
Не играе, контузен
09.09.2009
Италия – България 2:0
Не играе, контузен
10.10.2009
Кипър – България 4:1
Не играе, възстановява се от операция
14.10.2009
България – Грузия 6:2
Не играе, възстановява се от операция
Общо: От общо 10 мача, играе в 5, записва 221 минути, което прави 50% участие в мачовете на "А" отбора на България в последните 2 години