Арсенал победи с 3:1 Челси в лондонското дерби от 19-ия кръг на Висшата лига. Така "топчиите" сложиха край на черната си серия от четири поредни шампионатни загуби от "сините".

Сблъсъкът се игра пред 60 112 зрители на "Емирейтс", а в герой за домакините се превърна Сеск Фабрегас, реализирал гол и асистирал за попаденията на Александър Сонг и Тио Уолкът. За Челси точен бе Бранислав Иванович.

След загубата шансовете на "сините" от Лондон да защитят титлата си от миналия сезон изглеждат нищожни, след като те записаха шести пореден мач във Висшата лига без победа и изостават на 6 точки от Манчестър Юнайтед. "Червените дяволи" имат шанс да увеличат разликата си на 9 точки, ако тази вечер победят Бирмингам. Благодарение на успеха пък Арсенал се изкачи на 2-ото място с 35 точки, изоставайки само с 2 от Юнайтед. Също с 35 е и Манчестър Сити, но "гражданите" са с по-лоша голова разлика от "топчиите".

Поредният провал поставя под съмнение бъдещето на Карло Анчелоти като мениджър на Челси.

Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер изненадващо извади Маруан Шамак от стартовия състав и постави на върха на атаката си Робин ван Перси. Андрей Аршавин също остана резерва за сметка на Тио Уолкът, докато Самир Насри беше преместен отляво на атаката на "артилеристите". Йоан Джуру застана в центъра на отбраната на домакините до Лоран Кошиелни, докато Себастиан Скилачи се задоволи с място на скамейката. В стартовата единайсеторка на Арсенал се завърна Сеск Фабрегас.

3.jpg

Както се очакваше, Франк Лампард заигра като титуляр за Челси за пръв път от 4 месеца. Дидие Дрогба, който беше резерва в последния мач срещу Тотнъм (1:1), се завърна сред 11-те. Заради контузия на коляно в групата за мача не попадна Никола Анелка.

Арсенал пръв опита да създаде напрежение в наказателното поле на съперника си, но Робин ван Перси не успя да овладее хубаво подаване зад гърба на защитата на "сините". Челси пък създаде първата чиста голова ситуация. Франк Лампард пресече много слабо подаване на Лоран Кошиелни и изведе Дрогба, който стигна до наказателното поле на съперника и стреля, но неточно. После Дрогба получи възможност да нанесе удар с глава след центриране отдясно, но отново не намери вратата.

3_1.jpg

Арсенал доминираше в остатъка от първата част. Тио Уолкът и Ван Перси бяха извеждани на добри позиции в наказателното поле, но се провалиха. Вратарят на гостите Петър Чех пък направи чудесно спасяване при прехвърлящ изстрел на Самир Насри.

Малко преди почивката Александър Сонг изведе домакините напред в резултата. Подаване на Джак Уилшър към наказателното поле беше отклонено от Фабрегас на пътя на Сонг, който завърши хладнокръвно за четвъртия си гол във Висишата лига от началото на сезона - 1:0.

Дори топката да не се бе озовала в мрежата, Арсенал вероятно щеше да има шанс да поведе в резултата от дузпа, защото в хода на атаката Фабрегас очевидно беше фаулиран от Пауло Ферейра в наказателното поле.

В 51-ата "топчиите" увеличиха преднината си. При слаб пас назад от Майкъл Есиен към Чех, Тио Уолкът се измъкна зад гърба на Ашли Коул, догони топката в наказателното поле и подаде леко към Фабрегас, който на празна врата вкара първия си гол от повече от месец - 2:0.

4.jpg

Шокът за Челси беше толкова голям, че веднага след подновяването на играта Уолкът отне топката от Флоран Малуда в центъра, размени подавания на скорост с Фабрегас, след което простреля Чех за 3:0.

До края гостите успяха да стигнат само до почетно попадение. Вкара го Бранислав Иванович в 57-ата минута. При центриране на Дрогба Лоран Кошиелни не успя да противодейства във въздуха на сръбския защитник, който се разписа с глава - 3:1. /БЛИЦ



АНГЛИЯ, ВИСША ЛИГА - 19 КРЪГ

От 26 декември (неделя)
Фулъм - Уест Хям 1:3
1:0 Аарън Хюз (11), 1:1 Карлтън Коул (37), 1:2 Фредерик Пикион (45+1), 1:3 Карлтън Коул (73)

Блекбърн - Сток Сити 0:2
0:1 Роберт Хут (51), 0:2 Марк Уилсън (90+3)

Блекпул - Ливърпул - ОТЛОЖЕН
Баланс: 41 мача, 14 победи за Блекпул, 9 равенства, 18 победи за Ливърпул

Болтън - Уест Бромич 2:0
1:0 Матю Тейлър (40), 2:0 Йохан Елмандер (86)

Евертън - Бирмингам - ОТЛОЖЕН
Баланс: 117 мача, 59 победи за Евертън, 34 равенства, 24 победи за Бирмингам

Манчестър Юнайтед - Съндърланд 2:0
1:0 Димитър Бербатов (5), 2:0 Димитър Бербатов (57)

Нюкасъл - Манчестър Сити 1:3
0:1 Гарет Бари (2), 0:2 Карлос Тевес (5), 1:2 Анди Керъл (72), 1:3 Карлос Тевес (81)

Уулвърхемптън - Уигън 1:2
0:1 Уго Родайега (9), 0:2 Том Клевърли (20), 1:2 Стивън Флетчър (87)

Астън Вила - Тотнъм 1:2
0:1 Рафаел ван дер Ваарт (23), 0:2 Рафаел ван дер Ваарт (67), 1:2 Марк Олбрайтън (82)

Oт 27 декември (понеделник)
Арсенал - Челси 3:1
1:0 Александър Сонг (44), 2:0 Сеск Фабрегас (51), 3:0 Тио Уолкът (53), 3:1 Бранислав Иванович (57)