Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова спечели първия си мач на Открито първенство на Австралия. Поставената под номер 32 в схемата пловдивчанка се класира за втория кръг след трудна победа с 6:4, 3:6, 6:3 срещу 105-ата в световната ранглиста Полин Парментие (Франция).

Двубоят бе много оспорван и премина през множество обрати, но в крайна сметка полуфиналистката от "Уимбълдън" успя да пречупи съперничката си.

Цвети спечели трудно първите си две подавания в мача, като във второто дори трябваше да спасява точки за пробив, но се справи. Българката осъществи пробив в петия гейм, а малко след това го затвърди и поведе с 4:2. Пиронкова запази предимството си в резултата и затвори първия сет в своя полза със сервис-гейм на нула.

Вторият сет започна отлично за Пиронкова, която спечели още първото подаване на противничката си - 1:0. Парментие обаче веднага върна пробива, след което взе своя сервис-гейм и поведе с 2:1. При 2:2 Пиронкова стигна до 40:0 в подаването на французойката и не пропусна открилия се шанс - 3:2 за българката. Тук обаче настъпи срив в играта на Цвети и тя загуби следващите 4 гейма, а с това и втория сет с 3:6.

Решаващата трета част бе много оспорвана, като този път Парментие нанесе първия удар. След като в първите четири гейма на третия сет нямаше пробиви, при 2:2 френската тенисистка дръпна с 40:0 при сервис на Пиронкова. Българката стигна до 30:40, но не успя да се спаси и Парментие проби. Цвети обаче не се предаде, върна веднага пробива, след което реализира нов такъв за 5:3 и със своето подаване сложи точка на спора.

Пиронкова и Парментие записаха по 2 аса в двубоя, а българката успя да реализира 5 от 7-те си брейкпойнта, докато французойката - 4 от 8.

Във втория кръг Пиронкова ще играе с 85-ата в света румънка Моника Никулеску, която разби с 6:0, 6:3 Тимеа Башчински (Швейцария).

Цвети и Никулеску са играли три пъти помежду си досега, като Пиронкова води с две срещу една победи и е спечелила последните им две срещи./БЛИЦ