Световният №2 Роджър Федерер се наложи с 6:3, 6:3, 6:1 срещу Ксавиер Малис от Белгия в мач от третия кръг на Australian Open. Tака швейцарецът записа 57-и успех на Откритото първенство на Австралия. По този начин Федерер оглави класацията за най-много победи на Australian Open в Откритата ера на тениса, подобрявайки рекорда на Стефан Едберг, който до този момент имаше 56 успеха.

Четирикратният шампион в Мелбърн, който при нов триумф ще се превърне в тенисиста с най-много титли на Australian Open, започна ударно днешния си двубой, печелейки набързо първите четири гейма. Последва леко отпускане в играта на Федерер, а белгиецът се възползва от това, печелейки следващите два гейма и успя да намали на 2:4. Стигна се до 5:2 в полза на Роджър, който имаше възможност да приключи сета още тук, но малко несериозно отношение и опит да направи атрактивни удари, типични за демонстративните мачове, позволиха на Малис да задържи подаването си. Все пак при 5:3 Федерер отново увеличи оборотите, спечели набързо сервис гейма си и поведе със сет аванс. Швейцарецът доминираше и във втория и третия, които спечели съответно с 6:3, 6:1 и се класира напред.

В следващата фаза Федерер ще срещне Томи Робредо, който победи Сергей Страховски с 5:7, 6:2, 6:4, 6:2. Това ще е десети мач между двамата, като до този момент испанецът няма победа срещу швейцареца. /БЛИЦ