Шампионът на Испания Барселона подари точка на борещия се за спасение Депортиво Ла Коруня, след като завърши 0:0 с него на своя „Камп Ноу” в среща от предпоследния 37-и кръг в Примера дивисион.

Наставникът на каталунците Хосеп Гуардиола бе дал шанс за изява на по-голяма част от резервите, които доста рядко влизаха в игра през този сезон. Лео Меси, Педро и Шави останаха на пейката, а Давид Вия и Адрес Иниеста дори не бяха включени в групата Въпреки това Барселона доминираше през целия мач поне във владението на топката, което бе 74% в полза каталунците. Интересните положения като цяло пред двете врати липсваха, като играчите на Барса предимно си подаваха топката без особено желание да търсят отбелязването на попадение. Каталунците не си даваха много зор, като явно мислеха за предстоящото връчване на шампионската титла, което се състоя веднага след края на мача.

В крайна сметка се стигна до подялба на точките, като Барселона събра актив от 93, а Депортиво със своите 43 запази 17-ата си позиция с преднина от един пункт пред зоната на изпадащите.

Реал (Мадрид) пък победи с 3:1 като гост Виляреал, като Кристиано Роналдо вкара два гола и на практика си осигури голмайсторския приз този сезон в Примера дивисион. Гостите бяха по-добрият отбор през първото полувреме и заслужено се оттеглиха на почивка с два гола преднина. В 17-а минута Марсело след бърза контра бе изведен сам срещу вратаря на "жълтата подводница" и технично го преодоля за 1:0. Четири по-късно Кристиано Роналдо изпълни чудесно пряк свободен удар и удвои преднината на "белите". Защитата на "кралския клуб" се представи на ниво и не даде почти никакви шансове на противниковите нападатели. Виляреал започна по-активно втората част и успя да се върне в мача след гол на Кани в 59-а минута. Халфът получи хубав пас по земя отдясно и от няколко метра реализира. До края на срещата домакините търсеха равенството, но нямаха много възможности за изравнително попадение. В 92-а минута Роналдо за втори път в срещата изпълни брилянтно фаул и отново препарира вратаря на "жълтата подводница".

Като цяло в този 37-и кръг не се получиха някакви сериозни изненади. За такава може да се приеме може би домакинското равенство на борещия се за участие в евротурнирите Атлетик (Билбао) срещу Малага – 1:1. Рсио изведе гостите напред в 42-ата минута, а Давид Лопес възтанови статуквото в 54-ата минута от дузпа.

В друг мач от кръга Севиля постигна много важна победа над Реал Сосиедад с 3:1, като се изкачи на петото място в класирането с 55 точки. Интересното в случая е, че още два отбора са със същия точков актив – шестия Атлетик Билбао и Атлетико Мадрид. С два гола за Севиля се отчете Фредерик Кануте, един добави Алваро Негредо. Почетното попадение за Реал Сосиедад бе дело на Иманол.

В битката за спасение победи записаха тимовете на Хетафе срещу Осасуна с 2:0, Спортинг (Хихон) срещу Расинг (Сантандер) с 2:1 и Сарагоса срещу Еспаньол с 1:0, а Валенсия и Леванте завършиха 0:0 в градското дерби.

ИСПАНИЯ, ПРИМЕРА ДИВИСИОН, 37 КРЪГ
На 15 май (неделя)
Алмерия – Майорка 3:1
1:0 Калу Уче (5), 2:0 Хуанма Ортиз (15), 3:0 Пабло Пиати (32), 3:1 Пиер Уебо (42)

Виляреал – Реал (Мадрид) 1:3
0:1 Марсело (17), 0:2 Кристиано Роналдо (22), 1:2 Кани (51), Кристиано Роналдо (90)

Хетафе – Осасуна 2:0
1:0 Мигел Фланьо (65-авт.), 2:0 Педро Риос (90)

Севиля – Реал Сосиедад 3:1
1:0 Фредерик Кануте (54), 2:0 Фредерик Кануте (60), 2:1 Агиретксе (73), 3:1 Алваро Негредо (86)

Сарагоса – Еспаньол 1:0
1:0 Леонардо Понсио (55)

Валенсия – Леванте 0:0
 
Барселона – Депортиво (Ла Коруня) 0:0

Атлетик (Билбао) – Малага 1:1
0:1 Ресио (42), 1:1 Давид Лопес (54-дузпа)

Спортинг (Хихон) – Расинг (Сантандер) 2:1
0:1 Кристиан (32), 1:1 Де Лас Куевас (44), 2:1 Начо Ново (52)

Атлетико (Мадрид) – Еркулес 2:1
1:0 Алваро Домингес (2), 1:1 Давид  Трезеге (67), 2:1 Хосе Антонио Рейес (72)

КЛАСИРАНЕТО В ПРИМЕРА ДИВИСИОН