Най-бързата бяла жена Ивет Лалова ще има възможност да премери силите си с част от елита на спринта на Диамантената лига в Бирмингам на 10 юли. Досега през сезона българката няма загуба на 100 метра и слезе за втори път в кариерата си под 11 секунди – 10.96 в Сливен през уикенда.

Лалова спечели на 100 метра в Диамантената лига в Осло (Норвегия), но при слаба конкуренция.

В Бирмингам Ивет ще стартира на 200 метра, тъй като в програмата на турнира не е включен по-късия спринт. Конкурентки на 27-годишната националка ще бъдат медалистки от големи първенства.

Като фаворитка се очертава лидерката в ранглистата на 100 метра през сезона Кармелита Джетър (САЩ). Миналата година тя постигна резултат 10.64 секунди в Шанхай, който е второто най-добро време в историята.

Керън Стюард (Ям) е носителка на сребърни медали на 100 метра от Олимпиадата в Пекин (2008) и Световното в Берлин (2009).

Срещу Лалова ще застане и ветеранката Деби Фъргюсън Макензи (Бахамски острови) – бронзова медалистка на 200 метра от Берлин и бивша световна шампионка.

Американките Маршавет Майерс и Бианка Найт също показват отлични резултати през сезона. Другата европейска, която ще участва в бягането е Олесия Пов (Укр) – европейска шампионка в зала от тази година.