Президентът на федерацията по баскетбол Георги Глушков даде изявление пред БЛИЦ по повод скандалите в последните няколко дни. Както е известно, Дисциплинарно административния панел към НБЛ (Национална баскетболна лига) наказа Балкан Ботевград с лишаване от домакинство за един мач. След доклад на комисаря Любомир Амиорков, който написа, че е имало скандирания с "ку*ви сте" към съдиите.

-Господин Глушков, каква е вашата позиция по случая с наказанието на Балкан (Ботевград)?
-Искам да уточня, че не мога да взема каквото и да е решение. Това е отделна комисия, самостоятелен орган, който взима сам решенията си. Моето мнение е, че трябва да има по-тежки финансови санкции, например 5000 лева, а не лишаване от домакинство. Наказанието лишаване от домакинство да бъде само в краен случай, само при ексцесии, нападения над съдии и т.н. Тук обаче възникна спор с клубовете още преди време. Те казаха, че подобна парична санкция би била изключително тежка за тях при положение, че събират стотинки да участват в първенствата и те сами предложиха да има лишаване от домакинство.

-Защо Черно море, например, не беше наказан за скандирания от публиката "мафия, мафия" по адрес на съдиите, а Балкан "изгоря" с един мач?
-Не съм бил на мача във Варна. Още през миналия сезон искахме да направим нещата по-прозрачни, да не мислят клубовете, че аз имам лично отношение към едни или други. Направихме така, че съдиите и делегатите да се избират с жребий. Уж искахме нещо добро, а виждате какъв казус отново ни създава неприятности. След случилото се миналата година в плейофите се върнахме години назад за съжаление.

-Не смятате ли, че има пропуски в наредбата, в която пише, че за обидни реплики клубът трябва да бъде наказан с лишаване от домакинство, а за хвърлени предмети глобата е само парична. Излиза, че е по-добре съдиите да бъдат замеряни...
-Тук сте прав. Още преди четири години обаче казах, че ако вземем готова наредба от по-развита държава, няма да се получи нужния ефект. Затова променяме нашата, когато се създадат казуси за решаване.

-Защо делегатите демонстрират двоен аршин, в един мач виждат и описват всичко, а в други не правят нищо?
-Аз нямам отношение към тях. Нашата идея беше те единствено и само да помагат на клубовете. Ако видят например нещо нередно преди мач, да го кажат на клуба домакин, за да го отстрани и така да намалим глобите.

-Феновете и клубът Балкан (Ботевград) се чувстват ощетени заради прилагане на двоен аршин...
-(прекъсва ме). Аз нямам нищо лично против Балкан. Ето, дойдох два пъти със съпругата ми да гледам мач в залата. Знам, че ме обвиняват за много неща, но разберете, че имам правомощия донякъде. Националната баскетболна лига администрира първенствата при мъжете и жените.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ