Премиерът на България Бойко Борисов даде за пример собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев за начина, по който управлява и издържа клуба. 

"Лудогорец показа как когато собственикът лично държи нещата под контрол и се интересува за какво се харчат парите му, клубът върви нагоре и се самоиздържа. Точно обратното е в Левски - през две-три години сменят собствениците, всеки сезон въртят по два отбора и пак не вървят. Футболът може да се издържа сам, но се иска работа", ЗАЯВИ министър-председателят на България пред "Марица". 

"Стадион "Христо Ботев" ще бъде построен, защото съм обещал". Това обяви Бойко Борисов.

"Ще осигурим парите, но при едно условие - стадионът да е общински", добави премиерът в интервюто за "Марица".

Борисов уточни, че за да се случи това, сегашната концесия трябва да бъде прекратена. Според договора срокът за строителството на Колежа изтича на 13 март 2020 г.

- Г-н Борисов, в Пловдив има поредните протести срещу забавеното строителство на стадион "Христо Ботев". Инициаторите настояват всички страни да изпълнят ангажиментите, които се поеха по време на срещата и рестарта на строителството през август, на която и вие присъствахте. Как ще коментирате?
- Живеем в демокрация и всеки е свободен да протестира. Аз моят ангажимент ще го изпълня. Каквото съм казал, ще стане. Стадион "Христо Ботев" ще бъде построен, защото съм обещал.

Ще осигурим парите, но при едно условие - стадионът да е общински. Вече сме обсъдили това с кмета Здравко Димитров. За да се случи всичко, сегашната концесия трябва да бъде прекратена. 

Видя се, че собственикът на Ботев не можа да построи стадиона. Така е с бизнеса - ако хвърли 20 или 30 милиона, първo смята как ще си ги върне. Ясно е, че при сегашния интерес към футбола, това не може да стане от продажба на билети. 

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

- Как ще бъдат отпуснати парите и не смятате ли, че това ще предизвика реакции сред другите клубове?
- Първо юристите трябва да намерят законово решение за прекратяване на сегашната концесия, за да не се влиза в съдебни дела. После Общинският съвет трябва да вземе решение за строителството и да поиска помощ от държавата. Ще осигурим парите, а общината ще построи стадиона. После може да го отдаде на футболния клуб под наем. Това е единственият начин стадионът да стане с държавна помощ.

А за реакциите - сигурен съм, че ще има хейт, но дано е по-малък. Аз лично смятам, че Пловдив има по-голяма нужда от нов мост над Марица и Околовръстно шосе, защото градът се разраства и се задъхва. Но съм такъв - когато съм обещал нещо, го правя. Не мога да се отмятам като другите и затова хората ми вярват. Знам, че ще има реакции и от другите клубове.  Наскоро се срещнах с президента на Локомотив (Пловдив) Христо Крушарски. Там също ще помогнем. Лошото е, че футболът не се управлява ефективно и клубовете не могат да се издържат. Макар че Лудогорец показа как когато собственикът лично държи нещата под контрол и се интересува за какво се харчат парите му, клубът върви нагоре и се самоиздържа.

Точно обратното е в Левски - през две-три години сменят собствениците, всеки сезон въртят по два отбора и пак не вървят. Футболът може да се издържа сам, но се иска работа. Преди години като младеж идвах в Пловдив за гостуванията на Левски и помня пълните стадиони. Входовете оставаха отворени до средата на първото полувреме, за да могат да влязат всички. Нямаше и едно свободно място. Ако се прави продукт, ако хората се върнат по стадионите, клубовете ще печелят.  

- Като помагате на Ботев, не рискувате ли напрежение със софийските клубове? 
- Аз си обичам Пловдив, макар че помагам и на другите. Като говорим за футбол, ясно е, че той не се прави в центъра на София. Там родителите са богати, не искат децата им да се мъчат по стадионите. Дори най-добрите софийски футболисти през годините са от покрайнините. В Пловдив е друго. Тук винаги се раждат големи таланти.  

- Слабост ли ви е Пловдив?
-
Да. Не случайно два пъти съм депутат от Пловдив. Държавата направи много за града през последните години. Всички виждат как Пловдив се промени. Центърът е като кукла. Ще продължаваме да помагаме, но и общината трябва да надгражда над направеното със собствени проекти и сили.