“Много са причините за лошия ни старт в европейските квалификации. Една от тях е прекаленото голямо самочувствие, което демонстрираха всички в отбора преди началото на кампанията и особено след успеха ни с 2:1 над Азербайджан в Баку. Имам предвид и треньорите, и футболистите. Политането в облаците ни изигра лоша шега както срещу Хърватия, така и снощи”, заяви пред БЛИЦ членът на Изпълкома на БФС Емил Костадинов след издънката ни в Осло срещу Норвегия.
 
“Същото това самочувствие бе демонстрирано и през миналите квалификации за Мондиала в Бразилия. А то, за съжаление, не е подплатено. Вижте, нека не се заблуждаваме. Погледнете кои са последните ни победи в официални мачове – срещу отбори-джуджета. Няма как да продължиш напред, ако разчиташ да трупаш точки само от двубои с Малта и Азербайджан. Трябва да си взимаме всичките домакински срещи или в най-лошия случай да не ги губим. Преди година поне до последно таяхме надежди за класиране на световното, а сега още в самото начало мечтите ни са на път да се изпарят за Евро 2016”, добави Костадинов.

"И срещу хърватите, и срещу норвежците се забелязаха доста пукнатини в състава ни. Имаме проблеми във всички зони на терена - и в дефанзивен, и в офанзивен план.

 
Не знам защо в националния отбор не се дава шанс на младите ни футболисти, които са собственост на чуждестранни клубове. Те получават повиквателни, но не получават възможност да се изявят на терена. Или остават резерви, или изобщо не се разчита на тях. Аз не приемам аргумента, че на тези момчета не им се гласува доверие в националния отбор, защото не играели в клубовете си. Категорично не съм съгласен – все пак те играят за дублиращите състави на своите клубове, взе пак тренират далеч по-пълноценно и по-професионално. И поради тази причина би трябвало да ги виждаме с националната фланелка. 
 
Проблемите не свършват дотук. Те са много и са комплексни. Напливът на чужденци в родните тимове също пречи на развитието на националния отбор.
 
Питате ме дали идва качествена млада вълна от футболисти? Ами юношеският ни отбор до 19 години участва на европейски финали. Освен това създадохме елитна юношеска група до 17 години плюс дублираща група, където има доста таланти. Появата им е идеална възможност младите момчета да се развиват и да прогресират.
 
Дали Любо Пенев трябва да бъде сменен? Аз не мога да ви отговоря на въпроса. Предстои заседание на Изпълкома. То вероятно ще се състои в края на месеца – още преди последната ни квалификация за годината срещу Малта през ноември. Любо би трябвало да направи анализ и да посочи грешките, които са допуснати”, завърши Емил Костадинов.

Нашата група "Н" за европейските квалификации