Достоверни източници от счетоводството на БФС съобщиха пред БЛИЦ точния размер на заплатата на Лотар Матеус като национален селекционер на България и бонусите, които го очакват. Хора, участвали в подготвянето на договора на немеца, съобщиха следното пред нашата агенция:
 
“Не отговарят на истината твърденията, че Матеус ще получава по 30 000 евро на месец. Неговата заплата е точно 18 000 евро чисти пари. Лотар ще прибере комисионна от 25%, ако успее да вкара реклами в БФС. За целта той вече е влязъл в контакт с няколко популярни германски фирми. Неговата премия при класиране за европейските финали в Полша и Украйна през 2012 година е 500 000 евро. Отделно футболистите ще си разделят 2,5 милиона евро. Първоначално бонусът за играчите беше 2 милиона, но Матеус настоя парите да бъдат увеличени”
 
По този начин се потвърждава написаното от БЛИЦ, че новият селекционер ще получава ниска заплата, но същевременно го очакват бомбастични премии при успех.
 
Премията на Матеус е рекордна в цялата история не само на българския футбол, но и на родния спорт. Никога досега на отделен спортист или треньор е обещавана толкова огромна сума. Друг е въпросът, разбира се, че шансовете на Лотар да успее са доста минимални, имайки предвид катастрофалното ни начало в квалификациите – 0:4 от Англия и 0:1 от Черна гора.
 
Немецът обаче обичал предизвикателствата и обещал да направи всичко възможно, за да ни извърши чудото и да ни класира.
 
Нашите източници заявиха, че Матеус изобщо не се церемонил за заплатата си, защото, според негово откровение, си имал предостатъчно спестени финанси.