Георги Миланов от Литекс беше избран за Футболист на 2012 година в България, оставяйки след себе си играещите в чужбина Иван Иванов (Партизан) и Станислав Манолев (ПСВ Айндховен). БЛИЦ ви представя повече за победителя и какво направи той през годината.

Миланов е роден на 19 февруари 1992 г. в град Левски. Има брат-близнак Илия, който също е футболист на Литекс.

Жоро започва кариерата си в академията на ловешкия клуб. От 2009 година е част от първия отбор на "оранжевите", с които вече е натрупал 94 мача и има отбелязани 20 гола. Георги Миланов има 8 срещи и 2 попадения за младежкия национален отбор. За "А" тима на България до момента е изиграл 9 мача, реализирал е 1 гол. Именно единственото му попадение до момента за "трикольорите", като че ли е върхът му през 2012 година. Миланов успя да накаже не кого да е, а Джанлуиджи Буфон, фиксирайки крайното 2:2 с Италия в световната квалификация на Националния стадион "Васил Левски" на 7 септември.

Безспорно талантът направи много силна есен. Миланов реализира 8 гола за Литекс и беше с основен принос за 3-ото място на "оранжевите" на полусезона в "А" група. Не само срещу Италия игра на висота, а и се представи силно в останалите световни квалификации. Миланов стана основна част от схемата на Любослав Пенев и има голям принос за 2-ата позиция, която България заема в групата си по пътя към Мондиал 2014 в Бразилия.

С Литекс Миланов е ставал два пъти шампион - 2010 и 2011 г. През 2010-а печели и Суперкупата на България. Освен това в края на 2011 г. беше избран и за Най-прогресиращ млад състезател у нас. Миланов е и най-младият победител в анкетата Футболист на годината и едва вторият след Христо Бонев-Зума, който я печели без да играе в чужбина или в софийски отбор.

Миланов винаги е споделял, че Христо Стоичков му е идол. Показа го и тази вечер, когато извика Камата да се качи при него на сцената, като дори не бяха изминали и 5 секунди, след като Борислав Михайлов му връчи ценния приз.

"За мен Стоичков е най-големият. Показва го всеки ден, на тренировки, и в живота. Изключителен човек", заяви Миланов след награждаването, като посочи и най-силния си мач за 2012 година - "Световната квалификация с Италия може би наклони везните. Не само аз, а всичките ми съотборници изиграхме всички много силен мач. Който и да бе спечелил от нас, щеше да е заслужено. Радвам се, че аз спечелих, това за мен бе най-паметният мач."

Георги Миланов е апетитна хапка за много европейски клубове, но въпреки това все още продължава да е футболист на Литекс. Най-добрият в България за 2012 година коментира и темата за свой трансфер зад граница.

"В Европа се работи по друг начин. Дай Боже да отида да играя в някой силен европейски клуб, но това не зависи само от мен, а и от шефовете", заяви 20-годишният атакуващ халф.

"Никога не съм бил звезда. Аз съм земен човек, приемам критиките. Извличам си поуките. Лео Меси ми служи за пример. Огромни благодарности към Стоичков и Гриша Ганчев. Искам да благодаря още на Евгени Колев и Петко Петков от школата, на Станимир Стоилов, който първи ми гласува доверие, а след това Ангел Червенков, Любослав Пенев... Благодаря им, защото благодарение на всички тези хора така се развих", добави щастливият Миланов.

Преди да обере наградите тази вечер, за Жоро най-успешна се считаше 2011 година. През нея той печели за втори път титлата в "А" група с Литекс, като е основен футболист в селекцията на Любослав Пенев. Вкарва гол срещу ЦСКА в 1/2-финал за Купата на България, въпреки че тимът му отстъпва с 1:2. В края на 2011-а получава първата си повиквателна за "А" тима на България, но не успява да дебютира. Лично капитанът и рекордьор по мачове Стилиян Петров пък го определя като негов заместник.

Преди това, докато още е в школата на Литекс, Георги Миланов е желан от "Левски" в комплект с брат си Илия. "Сините" дават всичко, за да имат близнаците, като подсигуряват и работа на родителите им в столицата. Братята обаче категорично отказват и остават верни на Литекс.

"Не беше сигурен, че на "Герена" ще получи шанс за изява, каквато му беше гарантирана в Ловеч. Дори за миг не съжалява, че е отказал на "Левски", коментира приятел на Жоро Миланов пред БЛИЦ.