Селекционерът на националния ни отбор Лотар Матеус даде първата си пресконференция. Тя се проведе в Правец. Отборът заминава в сряда за Уелс, където в петък е третата ни европейска квалификация срещу домакините.

Ето цялата пресконференция на Лотар Матеус:

Искам да ви приветствам с добре дошли, изминали сте пътя от София до тук. Знам, че повечето от вас са присъствали на пресконференция на БФС и може би е истинско събитие, че за един ден има два брифинга на Футболния съюз. Много се радвам, че предстои първия мач начело на националния отбор като селекционер. За нас този двубой се явява нещо като финал. Ако го спечелим, ще се върнем в играта. Ако го загубим, ще се отдалечим от европейските финали. И затова използвам последните 10 дни да се запозная с обстановката в българския футбол, както и да обърна внимание на нашите следващи съперници. Разбира се, за нас няма как да е приятна новината, че Димитър Бербатов не е размислил и няма да се върне в националния отбор, но трябва да приемем решението. Освен това знам, че много журналисти се учудиха, когато Валери Божинов не попадна в състава. Аз говорих с него и той самият е на мнение, че не се намира в най-добрата си форма. Имаме още кадрови проблем. Живко Миланов и Веселин Минев няма да играят, и двамата имат мускулни травми. След първите две занимания мога да ви кажа, че в отбора цари добра атмосфера и затова утре ще отпътуваме за Уелс с убеждението и увереността, че можем да спечелим този мач.

-Как смятате да решите проблема с дясната зона на защитата след контузиите на Минев и Миланов?
-За мен има само проблеми, които могат само да се решават. Имаме отбор, с който мога да реагирам на всяка една ситуация. Съжаляваме за играчите, които ще отсъстват за този мач, но тези неща са част от футбола.

-Какви са първите ви впечатления от отбора и придобивате ли яснота от формата на играчите. Очертава ли се групата, която ще пътува за Уелс?
-Искам да подчертая, че атмосферата в отбора е доста позитивна, въпреки последните ни резултати. Вече имам идеи как ще изглежда отборът в петък. Проявете разбиране, няма как да говоря по тази тема. Първо, защото днес няколко от играчите се присъединиха към тима. Очакваме и Домовчийски да пристигне от Берлин. От тези няколко дни, в които сме заедно, натрупах първите си впечатления и опознах футболистите. Освен това познавам много от тях от миналото си като треньор. Имах възможността да се запозная с останалите, които не познавах, от DVD-та.

-Помогна ли ви някой в решението да не повикате Валери Божинов?
-Сам взимам решенията си. Това е едно от условията в моя договор. Не се интересувам от лични интереси. Най-много ме интересува да започнем да постигаме позитивни резултати и да радваме феновете. Говорих с Божинов, доста дълъг и личен разговор беше, както във Флоренция, така и в петък, когато взех окончателното решение да не попадне в отбора. Трябва да подчертая, че решението е взето само от спортно-технически неща. Той ми обеща да работи усилено върху връщане на формата си, за да помогне на националния отбор. Аз съм щастлив от неговите думи, защото той е отличен футболист.

-Кой ви препоръча тримата дебютанти? Казахте, че няма да има играч от ЦСКА, а след това Павел Виданов се появи в списъка?
-Може би е станала грешка при превода, но не съм казал, че няма да викам играчи от ЦСКА. Казах, че разликата в класите между ЦСКА и Порто съществува, но не съм казвал за отделни футболисти. Аз решавам кои футболисти да повикам. Медиите трябва да спекулират за да си продават информациите и медиите.
Убедих се чрез DVD- та за въпросните футболисти, които ще дебютират. Смятам, че в България има хора, които работят за българския футбол и ми споделят какво мислят. Още от концепцията, която развих като селекционер на Унгария мога да кажа, че искам да викам и въвеждам нови играчи в отбора, за да може да се изгражда нов облик. Извиках 25 футболисти, за да мога да се запозная с всички тях.

-На каква система ще залагате?
-Ние трябва да сме уверени и да използваме система, по която съперникът да не нагажда, а не обратното.

-Рангелов и Макриев в по-добра форма ли са от Божинов?
-Най-малкото вкарват голове. Рангелов не играе по 90 минути в Израел, наясно съм с това от контактите ми в израелския футбол. Там са доволни от него, отзивите са страхотни. Като треньор не искам да правя лоша услуга на футболистите, които не се намират в добра форма, и аз да ги викам. Ако въпросният футболист играе зле, никой в тази зала няма да напише добро за него и той трябва да преодолява лош период. Божинов играе в Парма, но ние знаем какъв беше в миналото - футболист от супер класа, която трябва да възвърне.

-Има ли някой, който ви изненада до момента с формата си и ще има ли изненади в стартовия състав?
-Лошата изненада е за футболистите, които се контузиха. Ако покажем това, на което сме способни, можем да победим Уелс.

-Гледахте няколко мача на български отбори в България. Как ще сравните нивото на футбола в Унгария и тук и заслужава ли България да играе на европейско първенство?
-Българският футбол е на по-високо ниво от унгарския. Тук не говорим за клубния футбол, а за качествата на отделните играчи в националния отбор. Убедих се като селекционер на Унгария. Въпреки някои проблеми в българския футбол, които се отнасят за инфраструктурата, сме длъжни да работим и да подобряваме обстановката. Искам да ви дам един пример. Във вчерашните мачове, участие взеха няколко национали и те играха преди толкова важен двубой за националния тим. Това пречи на пълноценното провеждане на подготовката. Днес не могат да тренират, утре заминаваме за Уелс, вдругиден е денят преди двубоя и няма как да тренират толкова добре. А в петък всичко би трябвало да функционира. Но и с това ще се справим.

-Пак да ви върна за повиквателната на Павел Виданов?
-Може би е имала грешка при превода или комуникацията. Никога не съм казвал, че няма да викам футболисти от ЦСКА. Българите в състава бяха №8 и №27, аз поканих №2. Гледах и №5 - капитанът на ЦСКА, но за съжаление е прекалено възрастен. Ако знаех, че не бива или не трябва да викам футболист на ЦСКА, нямаше да присъствам.

-За 48 часа какво научихте на български?
-Разбирам част от нещата, които се говорят, защото има идентични думи със сръбския език. Надявам се за в бъдеще да науча няколко думи, за да засвидетелствам уважение към вашата страна.