Лотар Матеус бе официално представен като нов национален селекционер на България. Точно в 16:03 часа именитият германец сложи подписа си върху договора с БФС, който е за 1+2 години. Борислав Михайлов му връчи фланелка и шал с трибагреника. Пресконференцията на Матеус продължи половин час при огромен медиен интерес. След завършването й Боби и Лотар пиха по чаша шампанско.

Германецът потвърди новината на БЛИЦ, че ще е на крака при Димитър Бербатов, за да се опита да го върне в националния тим. Първо ние ви съобщихме, че Матеус е назначен за селекционер на "трикольорите" във вторник в 12:43 часа, а по-късно Борислав Михайлов потвърди ексклузивната ни новина.

"Бих искал да ви поздравя вече като селекционер на България. Веднага разбирам, че интересът към футбола в страната ви е огромен. България е една футболна държава", бяха първите думи на Матеус.

"Искам да благодаря и на президента на футболния съюз и на подопечните му за това, че ми гласуваха доверието. Михайлов приложи много усилия, за да ме привлече. Искам да постигам големи цели. Радвам се за този пост. Знам, че няма да е никак лесно след първите загуби от Англия и Черна гора, но именно това е голямото предизвикателство в случая - да не се притесняваш и да се изправяш срещу тях. Аз съм изцяло позитивно настроен и смятам, че можем да постигнем целите - те са насочени към Европейското и след това Световното. За да стане това обаче не са важни само позитивните нагласи на треньор и ръководство, а и на играчите, феновете и всички вас", заяви Матеус.

"Повечето негативни заглавия, които се появяват в пресата, могат да повлияят на работата. Ще се опитам да постигна целите, които са ми поставени. Познавам българския футбол от доста време. Наясно съм с качествата и характера на играчите тук. Имаме сили да завършим минимум на второ място в групата. За целта всички трябва да работим много здраво и аз ще направя това. Надявам се всички тук, които присъстваме, да работим добре съвместно, да имаме добри и честни отношение. Приканвам ви още веднъж да подкрепяте българския национален отбор", продължи световният шампион с Германия за 1990 година.

БЛИЦ ви представя цялата пресконференция:

- Oсновната причина да приемете поканата да поемете България?
- Вече казах, че това е една много предизвикателна задача. Президентът на БФС успя да ме привлече.

- Ще проведете ли разговор с Димитър Бербатов, за да го навиете да се върне в националния отбор?
- Разбира се, че ще говоря с Бербатов. Той винаги е добре дошъл в националния отбор. Бербатов трябва да си вземе решението. И аз съм изпадал в подобна ситуация. Ще се опитам да го убедя. Завърщането му ще е добре за България, нуден ни е. Без значение каква е ситуацията и какви са мотивите, всеки един футболист трябва да е горд да играе за страната си.

- Как ще коментирате отзвука в Германия за назначението ви?
- Хората са положително настроени към назначението ми в България. Селекционерът на Швейцария Отмар Хицфелд също се радва за мен, поздрави ме.

- Какво знаете за моментното състояние на националния ни отбор?
- В следващите дни трябва да се запозная по-обстойно с отбора. Ще гледам, както записи, така и мачове на живо. За мен най-важното е играчите да изпитват удоволствие, когато са в националния отбор и да показват на феновете, че са готови да се раздадат максимално с фланелката на България. Като треньор винаги завися от качествата на футболистите ми. Обичам да налагам офанзивен футбол.

- След загубата от Черна гора се заговори, че Стилиян и Мартин Петрови ще последват Бербатов и също да се откажат от националния отбор. С тях ще разговаряте ли?
- Вече повече от 30 години съм във футбола и съм наясно, че винаги има такива слухове и спекулации, за да могат вестниците да се продават. Големите имена водят до сензационни заглавия, за да се покачват тиражите на вестниците. Искам да ни оставите да работим на спокойствие и да постигаме успехи. Със сигурност за българските фенове ще бъде много тежко да преживее загубата на големи футболисти, каквито са Стилиян и Мартин Петрови. Това са футболисти, които пренаписаха историята на българския футбол. Надявам са да останат - не само заради мен, а и заради феновете. По същия начин се надявам Димитър Бербатов отново да поиска да заиграе за националния отбор. Ще използвам времето днес и утре докато съм в България да се запозная с отбора. До мача с Уелс ще гледам много срещи, включително и на живо.

- Кои са най-големите ви успехи като треньор до момента?
- Престоят ми в Партизан е най-големият ми успех до момента. Не само заради спечелената шампионска титла на Сърбия, а и заради участието в Шампионската лига.

- Защо избрахте България?
- Вече обясних причините защо поех България. И не искам да коментирам неща, които са се случили в миналото, защото в момента съм концентриран изцяло към нещата, които подписахме днес. Не обичам да повтарям много, но пак ще кажа, че това за мен е голямо предизвикателство. Националният отбор има потенциал да постигнем нещо голямо.

- Подготвен ли сте за българската реалност, която ще ви посрещне?
- Няма значение какво се е случило с други треньори. Аз следвам моя път и не гледам встрани. Знам, че с усилена работа мога да постигам успехи.

- Появиха се информации, че идвате в България, за да си намерите жена в нашата страна?
- Едва днес пристигнах в България и съм разговарял само с Борислав Михайлов, с никой друг.

- А какво тогава повлия на решението ви да дойдете в България?
- За решението ми главна роля изигра усилието на БФС. За мен няма нищо изненадващо, че съм поел България.

- На какъв екип ще заложите?
- Навсякъде, където съм работил като треньор - Сърбия, Унгария, Бразилия, Израел, все съм залагал на местни екипи, а не да си водя хора от Германия.

- Идването ви в България означава ли, че ще организираме контрола с Германия?
- Мисля че БФС има достатъчно връзки и не се нуждае от мен, за да осъществи подобно мероприятие.

- Ако ви предложат да поемете отбор от Бундеслигата, ще приемете ли?
- Едва днес подписах договора си тук. Не искам да мисля за следващата си работа. Желая да се концентрирам изцяло върху България.

- Поради какви причини се разделяхте с някои от предишните си клубове още преди да е изтекъл договора ви?
- В животът всичко се случва, утре може да вали, не знам. Някои от договорите, които не съм изпълнил, бяха заради трудности в съответните клубове. Но никога не съм си тръгвал и развалял договор, така че после да не мога да погледна хората в очите. И сега винаги се радват като ме видят. Какъв договор да подпиша - решавам аз, а не журналисти или фенове. Досататъчно съм зрял, за да решавам какво да правя. И ако не си мисля, че е интересна и предизвикателна работа, нямаше да поема България.

- България ли е идеалното място, за да се докажете като треньор?
- Няма какво да доказвам. Трябва да го покажа чрез отбора и резултатите, които постигаме.

- Кой ще е капитан на националния отбор?
- Ще го решим на спокойствие този въпрос. Днес не е това най-важното. Но със сигурност няма всичко да се промени в този отбор. /БЛИЦ