Литекс и ЦСКА направиха равенство 0:0 в дербито на 21-ия кръг на “А” група в Ловеч. Домакините продължават да са лидери в класирането с 53 точки, “Левски”, който днес направи 0:0 с Миньор, е втори с 45 точки, а ЦСКА е на трета позиция с 39. Двубоят бе ръководен от Таско Тасков, който изгони Борис Галчев от ЦСКА три минути преди края заради втори жълт картон. Двата тима ще играят отново един срещу друг на 20 април (сряда) в 1/2-финал за Купата на България.

“Червените” прекъснаха победната серия на Любо Пенев и Литекс. Тимът имаше 13 поредни успеха в “А” група, което е изравнен рекорд на Стойчо Младенов в ЦСКА от есента на 2002 година. След днешното равенство обаче серията на ловешкия тим бе спряна. Отборът обаче продължава да няма загуба в България от 21 април 2010 година. Тогава Литекс отстъпи за последно от ЦСКА с 0:1. От тогава “оранжевите” нямат поражение за първенство и Купата на България.

Треньорът на домакините Любослав Пенев заложи на абсолютно същия състав, който преди няколко дни отстрани “Левски” в 1/4-финал за Купата на България. В защита бе карето Берберович, Николай Бодуров и Пламен Николов, а отляво Петър Занев. Като вътрешни халфове действаха Йеленкович и Георги Миланов, по крилата Том и Дока. Напред започна Папа Диуф, а зад него Христо Янев.

Милен Радуканов също не направи промени в състава. В отбрана като титуляри излязоха Иван Бандаловски, Апоспол Попов и Костадин Стоянов, а отляво Румен Трифонов. Като вътрешни полузащитници действаха Тодор Янчев и Борис Галчев, а по крилата Александър Тонев и Грегъри Нелсън. На върха на атаката в стартовите единадесет започна Спас Делев, а от втора позиция му помага Маркиньос.

И двата отбора демонстрираха умора и не създадоха чисти голови положения. Едва в последните 10 минути имаше по една ситуация, в която и двата тима можеха да решат изхода на дербито в своя полза. През останалото време имаше няколко центрирания и далечни удари, с което се изчерпаха головите положения пред двамата вратари.

Още в 4-ата минута един от лидерите на Литекс Христо Янев падна лошо след сблъсък с Борис Галчев и контузи лявата си ръка. Малко по-късно стана ясно, че Янев е със счупен среден пръст, което не му позволи да остане на терена. Полузащитникът се превиваше няколко минути край тъчлинията, но болката беше голяма и бе сменен от младия Румен Руменов. В първите 10 минути ЦСКА имаше превес на терена, създаде доста атаки. На два пъти Спас Делев бе търсен с дълги извеждащи подавания, но защитата на “оранжевите” се справи. В 12-ата минута нападателят стреля от границата на наказателното поле, но след рикошет топката излезе в корнер. Борис Галчев бе на висота в центъра на терена, отнемаше почти всички топки и разпределяше играта на “червените”.

Едва в 18-ата минута Дока изненада Иван Караджов с удар директно от корнер, но вратарят се справи. След средата на първата част Дока и Том се разиграха по крилата. Том създаде доста главоболия отляво на Румен Трифонов, който го спираше почти винаги с нарушение. В 38-ата минута гостите от ЦСКА организираха хубава атака. Спас Делев намери надясно Тонев, който проби и центрира в наказателното поле. Пламен Николов и вратарят Виничиус не се разбраха, защитникът с шпагат пресече паса, но в тялото на стража, което спаси домакините от автогол. В 41-ата минута на терена прехвърчаха искри за няколко секунди. Маркиньос изрита Георги Миланов в центъра на терена, след което играчите се скупчиха, но съдията Таско Тасков бързо овладя ситуацията.

Второто полувреме започна равностойно. Играчите явно бяха уморени от 1/4-финалите за Купата на България и не показаха почти нищо стойностно на терена. Имаше сблъсъци и чести нарушения, но качеството на играта бе ниско. След принудителната смяна на Янев и Костадин Стоянов от ЦСКА излезе заради травма. Бранителят куцаше през цялата втора част, не бе пълноценен, но не бе сменен. Тодор Янчев получи лека аркада на бузата и се наложи да му бъде залепена лепенка. До 70-ата минута нямаше нито едно положение пред двете врати, играчите дори не опитваха удари. В 62-ата минута имаше центриране в наказателното поле на Литекс, но не застраши по никакъв начин вратаря Виничиус. В 75-ата минута Дока имаше претенции за дузпа след съприкосновение с Иван Бандаловски.

В последните десетина минути и двата тима имаха по едно положение. В 79-ата минута Маркиньос бе изведен от Борис Галчев сам срещу вратаря на ловчанлии, копна топката над него, но не уцели вратата. В 83-ата минута влезлият като резерва Джерманович за домакините пропусна с глава от малкото наказателно поле. Три минути преди края на двубоя Борис Галчев получи втори жълт и съответно червен картон и ще пропусне следващия мач със Славия./БЛИЦ

Двубоят по минути тук

ЛИТЕКС - ЦСКА 0:0

litex.jpg
Литекс:
31.Виничиус Баривейра, 3.Петър Занев, 22.Пламен Николов, 33.Николай Бодуров, 4.Джамал Берберович, 23.Небойша Йеленкович, 17.Георги Миланов (81 - Деян Джерманович), 8.Том, 15.Дока Мадурейра, 7.Христо Янев (10 - Румен Руменов), 11.Папа Диуф (58 - Светослав Тодоров)
Резерви: 1.Урош Голубович, 2.Александър Барт, 5.Михаил Венков, 9.Светослав Тодоров, 14.Деян Джерманович, 19.Румен Руменов, 27.Момчил Цветанов


cska_logo.JPG
ЦСКА:
12.Иван Караджов, 11.Иван Бандаловски, 4.Костадин Стоянов, 19.Апостол Попов, 8.Румен Трифонов, 5.Тодор Янчев, 18.Борис Галчев, 24.Александър Тонев (90+2 - Коста Янев), 29.Грегъри Нелсън (70 - Емил Гъргоров), 28.Маркиньос (84 - Килиан Шеридън), 7. Спас Делев
Резерви: 88.Благой Макенджиев, 17.Четин Садула, 21.Коста Янев, 22.Петър Стоянов, 23.Емил Гъргоров, 26.Килиън Шеридън, 27.Станко Йовчев


Градски стадион в Ловеч
Съдии: Таско Тасков, Николай Ангелов, Венцислав Гаврилов
Жълти картони: Христо Янев (Литекс); Борис Галчев, Маркиньос, Иван Караджов (ЦСКА)
Втори жълт/червен картон: Борис Галчев (87-ЦСКА)