Играй БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Тези дни се навършиха точно 40 години от скандалния мач Хасково – ЦСКА за първенство. След двубоя се разиграва един от най-големите екшъни в историята на българския футбол. БЛИЦ Архив припомня на своите читатели какво се случва тогава.

Датата е 23 септември. Годината 1978. В деня на Българската народна армия ЦСКА се намира в Хасково, където играе двубой от „А”  РФГ. “Армейците” пристигат в южния град с новия си испански рейс “Барейрус”. Мнозина и до днес смятат, че “червените” се сдобиват с автобуса след епичния полуфинален трилър с Интер през 1967 година. Тогава тръгва слухът, че италианците подарили на българския отбор возилото в знак на признателност, че ЦСКА се съгласява третият мач между двата тима да се играе на Апенините (в Болоня), а не в неутрална държава.

“Барейрус” обаче няма нищо общо с Интер. За тези си години автобусът е меко казано луксозен. Оборудван е с въздушна възглавница, за да вози меко и безпроблемно. В него са монтирани два хладилника плюс тоалетна. Нещо фантастично за ония години.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

В Хасково буквално са пощурели преди мача с ЦСКА. Тимът е новак в “А” група и прави опити да се изяви достойно в родния елит. ЦСКА, макар и не актуален шампион тогава, си е класен тим. 10 дни преди двубоя отборът е надиграл Валенсия (на 13 септември) с 2:1 в мач от турнира за Купата на УЕФА, в който вратарят Йордан Филипов спасява дузпа на аржентинската звезда Марио Кемпес. 

Стадион “Димитър Канев” е претъпкан до краен предел още два часа преди първия съдийски сигнал на Никола Дудин, който тогава е един от най-ерудираните футболни рефери. Има зрители по покрива на сградата, където е централният сектор, както и по пистата. Около 1000 човека остават навън, защото просто няма как да влязат!

Публиката пощурява от кеф, след като Михалков изпраща топката в мрежата на вратата, пазена от Йордан Филипов – 1:0 за Хасково! След това “червените” изравняват чрез Пламен Марков, а в средата на второто полувреме Йордан Кичеков претендира, че е съборен в наказателното поле и иска дузпа, която домакините не получават.

Кулминацията на високото напрежение настъпва малко по-късно. Снажният таран на ЦСКА Никола Христов стреля към опразнената врата, когато Лачков изчиства топката, без да се разбере на 100 процента дали тя е преминала голлинията или не. “Червените” вдигат ръце за гол, а в същото време страничният съдия Тони Георгиев хуква към центъра – очевиден знак, че зачита попадението.

Дудин взема под внимание реакцията на помощника си и признава гола. Хасковлии полудяват. Йордан Кичеков и съотборниците му заобикалят асистент арбитъра. Данчо не е на себе си и хваща Георгиев за гушата. Част от феновете, седнали на пистата, също тръгват към съдиите. Става повече от горещо и на помощ идват малкото милиционери, изпратени да охраняват мача. В крайна сметка Кичеков се разминава само с жълт картон, голът е обявен за редовен и ЦСКА измъква трудна победа с 2:1 в Хасково.

Но шоуто тепърва предстои...

След края на мача става страшно. Фенове заобикалят съблекалнята, откъдето никой не може да излезе – ни софиянци, ни съдиите. Зрителите започват да вадят от джобовете си жълти стотинки и да ги хвърлят към рейса на ЦСКА и към автомобила, с който са пътували реферите. Милицията се намесва и тълпата се изблъскана. След едночасово висене в съблекалнята “червените” излизат от нея и спокойно се качват в луксозното си возило. Рейсът обаче е придружаван от милиционерски екскорт само около 500 метра, след което “армейците” са оставени сами на пътя.

А около пътя – гъста гора, от която, след оттеглянето на милицията, изскачат десетки фенове на Хасково. Половината от тях – роми. Запалянковците застават на асфалта и принуждават шофьора да спре. После вадят камъни и започват да хвърлят с всичка сила по испанския рейс. За части от секундата всички стъкла са потрошени, а някои от ромите, въоръжени с чукове, разбиват и калниците на автобуса.

Изплашените играчи на ЦСКА залягат под седалките, а някои от ромите се опитват да влязат вътре в рейса с основната цел да набият “червените”. На вратата обаче ги пресреща вратарят Йордан Филипов, който, застанал като Матросов на амбразурата, не им позволява да припарят вътре. Даната и Спас Джевизов даже хващат двама от бандитите, извиват им ръцете и ги задържат. По същото време по пътя се задават други автомобили на прибиращи се в града хора. Чувайки, че идват коли, феновете се изплашват и хукват да се крият в горичката. Двайсетина минути по-късно пристигат две-три милиционерски патрулки.

Така приключва този луд, луд екшън. От автогарата в Хасково изпращат един раздрънкан рейс, с който “армейците” се прибират в София, а “Барейрус” е закаран на ремонт.

Какви са последствията за домакините? Хасково е лишен от домакинство за три мача, а Йордан Кичеков е наказан за два двубоя. Първоначално идеята е тимът да бъде наказан да не играе у дома до края на сезона, даже и имало и по-смели предложения – директно да го изхвърлят от “А” група. Но благодарение на висшите партийни кадри в града, пуснали дебелите си връзки в ЦК на БКП, отборът се разминава с по-лека санкция.

След този случай в агитката на “Левски” се ражда популярният рефрен: “До Хасково с рейс, а на връщане пеша. ЦСКА скрибуца, дайте му каруца!”.