Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Не е за вярване, но е истина - България победи Холандия с 2:1 насред Амстердам в контролна среща, играна пред около 50 000 зрители! Момчетата на Любо Пенев изиграха страхотен мач срещу вицесветовния шампион и успяха да го повалят пред собствените му фенове с гол на Илиян Мицански в 3-ата минута на добавеното време.

Преди това Ван Перси беше открил за "лалетата", след като се разписа в края на първото полувреме във вратата на Стоян Колев. В 49-ата минута пък Ивелин Попов изравни от дузпа, отсъдена за игра с ръка на Рафаел ван дер Ваарт след центриране на Йордан Минев.

Валери Божинов също можеше да вкара на холандците, но в 44-ата минута негов изстрел от пряк свободен удар стрещна напречната греда.

Националите ни изненадващо се представиха на високо ниво и играха като равен с равен срещу "лалетата". Домакините бяха с всичките си звезди, като единствено Ариен Робен беше оставен сред резервите, но се появи в игра през второто полувреме. На терена за Холандия бяха още Робин ван Перси, Уесли Снайдер, Клаас-Ян Хунтелаар, Рафаел ван дер Ваарт, а на смяна влезе и Дирк Каут.

3_23.jpg

За България пък дебют направи натурализираният сърбин Иван Чворович. Вратарят на Миньор (Перник) попадна сред избраниците на Любо Пенев заради отсъствието на Николай Михайлов. Титуляр срещу Холандия започна опитният Стоян Колев, а Чворович го смени в 72-ата минута.

Титулярният десен бранител от последните мачове Иван Бандаловски не взе участие в контролата с Холандия за сметка на Йордан Минев, който триумфира с Купата на страната и шампионската титла в историческия сезон на Лудогорец. Иван Иванов и Николай Бодуров отново действаха в центъра на защитата, а Веселин Минев беше ляв бек. Така двамата близнаци Миневи играха едновременно за националния отбор и несъмнено този мач ще го помнят винаги. А и не само те, а и останалите момчета, които бяха на терена и не се дадоха на именития си и класен съперник.

8_5.jpg

Дебютиралият отлично срещу Унгария (1:1) Станислав Дяков отново беше единствен опорен халф, а Владимир Гаджев и Георги Миланов бяха другите полузащитници, на които Пенев се довери в стартовия си състав. Футболистът на ПСВ Айндховен Станислав Манолев, Ивелин Попов и Валери Божинов бяха останалите, които започнаха. След почивката в игра освен Чворович, влязоха още Валентин Илиев, Христо Златински, Иван Стоянов, Александър Тонев и Илиян Мицански. Последният не беше попадал в националния отбор от август 2010 година, когато Станимир Стоилов му се довери в контролата срещу Русия (0:1), пускайки го на смяна в 75-ата минута. Тогава Мицански замени Мартин Петров, като любопитното е, че сега го смени и в списъка за мачовете с Холандия и Турция. За родения в Сандански нападател попадението срещу "лалетата" е първи гол на сметката му за "А" тима на България.

Началните минути бяха силни за домакините, водени от Берт ван Марвайк. В 10-ата Хунтелаар получи топката в наказателното поле, но беше блокиран от Веселин Минев. Минута по-късно Уесли Снайдер пусна отличен пас за нападателя на Шалке 04, който обаче не успя да овладее добре топката и да нанесе удар към Стоян Колев. В 18-ата минута нашите успяха да създадат първата опасност пред Тим Крул. Вратарят на Нюкасъл обаче не беше особено затруднен, след като комбинацията между Валери Божинов и Ивелин Попов не беше много успешна.

3_20.jpg

В 26-ата минута "лалетата" пропиляха най-добрата си възможност до този момент. Найджъл де Йонг стреля след центриране от корнер, Манолев не беше убедителен в изчистването, но Йордан Минев предотврати сигурно попадение в мрежата ни, след като успя да изчисти от голлинията.

В 44-ата минута момчетата на Любо Пенев бяха много близо до откриването на резултата. Георги Миланов беше повален от Джони Хейтинга пред наказателното поле, Божинов се зае със задачата да изпълни прекия свободен удар, стреля с левия крак, но топката срещна напречната греда на холандската врата.

Само минута след това "лалетата" поведоха. Ван Перси вкара при първата сериозна грешка в защитата ни. Гаджев изпусна Снайдер, който изведе звездата на Арсенал зад гърба на българската отбрана, след което голмайсторът на английската Висша лига за този сезон с едно докосване прати топката в долния ляв ъгъл, търкулвайки я покрай Стоян Колев - 1:0.

Още преди да са изминали първите пет минути от второто полувреме обаче, успяхме да изравним. Съдията Фернандо Тейшейра Витиенес от Испания взе правилното решение да даде дузпа за България, която Ивелин Попов вкара. В 49-ата минута Йордан Минев центрира по тревата отдясно и Ван дер Ваарт падайки не успя да избегне играта с ръка и спря топката, което беше достатъчно на рефера да посочи бялата точка. Капитанът Ивелин Попов изпълни хладнокръвно и прати кълбото точно в средата на вратата на безпомощния Тим Крул - 1:1.
3_22.jpg
В следващите минути "трикольорите" показаха много стабилна игра в отбрана и в средата на терена, без да дадат възможност на звездите на съперника да застрашат Стоян Колев. Двамата треньори извършиха много смени, което накъса играта. С влизането на Мицански и Иван Стоянов атаката ни значително се освежи, като двамата играха доста активно.

В 70-ата минута удар на Станислав Манолев мина покрай дясната греда на холандската врата. Малко след това и Георги Миланов опита късмета си с изстрел от над 20 метра, но неточно. В 81-ата минута резервата Иван Чворович спаси далечен удар на Ариен Робен.

И точно, когато течеше 3-ата минута от добавеното време, момчетата на Любо Пенев повалиха поувехналите "лалета", които явно решиха, че срещата приключва при равен резултат. Не така обаче мислеше Илиян Мицански, който заби топката с глава след центриране на Станислав Манолев и донесе сладката победа на България - 1:2!

Любопитното беше, че Мицански игра с №19, който досега беше на Стилиян Петров. Преди мача националите ни излязоха с фланелки именно с този номер, изразявайки съпричастността си със сърцатия халф, който води битка с левкемията.

Мачът на "Амстердам Арина" беше втората среща на Любо Пенев начело на националния ни отбор. Спецът дебютира с равенство 1:1 срещу Унгария на 29 февруари, а сега записа сладък успех над Холандия. Двубой срещу "лалетата" също влиза в биографията на Пенев като втори в някаква статистика. В тяхната врата той бележи втория си гол за представителния тим на България. Това се случва на 24 май 1988 година, когато българите побеждават холандците с 2:1 в Ротердам. И тогава срещата е контролна. А победният гол е именно на Пенев. Преди него се разписва и Николай Илиев. Любопитното е, че тогавашният мач се играе броени дни преди началото на Евро’88. Бием холандците, след което те си тръгват от континенталното първенство в Западна Германия като шампиони. Дали историята ще се повтори, ще стане ясно след края на Евро 2012 в Полша и Украйна, където "лалетата" са в група с Дания, Германия и Португалия.

Контролата по минути - ТУК

ХОЛАНДИЯ - БЪЛГАРИЯ 1:2
1:0 Робин ван Перси (45), 1:1 Ивелин Попов (49-дузпа), 1:2 Илиян Мицански (90+3)

ХОЛАНДИЯ: 1.Тим Крул, 2.Грегори ван дер Вийл, 3.Джони Хейтинга, 4.Йорис Матайсен (16-15.Вилфред Бума), 5.Йетро Вилемс, 6.Марк ван Бомел, 8.Найджъл де Йонг, 10.Уесли Снайдер, 11.Рафаел ван дер Ваарт, 9.Клаас-Ян Хунтелаар, 7.Робин ван Перси
Резерви: 16.Маартен Стекеленбург, 22.Микел Ворм, 12.Халид Буларуз, 14.Рон Влаар, 15.Вилфред Бума, 17.Стийн Схаарс, 18.Кевин Строотман, 21.Лусиано Нарсинг, 23.Люк де Йонг, 19.Ариен Робен, 20.Дирк Каут
Селекционер: Берт ван Марвайк


БЪЛГАРИЯ: 12.Стоян Колев (72-27.Иван Чворович), 6.Йордан Минев (56-7.Иван Стоянов), 15.Иван Иванов (72-3.Валентин Илиев), 5.Николай Бодуров, 14.Веселин Минев, 21.Светослав Дяков, 18.Владимир Гаджев, 2.Станислав Манолев, 9.Ивелин Попов (78-24.Александър Тонев), 17.Георги Миланов (85-22.Христо Златински), 10.Валери Божинов (64-19.Илиян Мицански)
Резерви: 27.Иван Чворович, 3.Йордан Милиев, 4.Петър Занев, 22.Христо Златински, 26.Стефан Велев, 7.Иван Стоянов, 24.Александър Тонев, 19.Илиян Мицански
Селекционер: Любослав Пенев

Амстердам, “Амстердам Арена”
Съдия: Фернандо Тейшейра Витиенес (Испания)
Жълти картони: Джони Хейтинга, Рафаел ван дер Ваарт, Дирк Каут (Холандия); Николай Бодуров, Светослав Дяков (България)