Националният отбор на България претърпя загуба с 0:3 от Англия в европейска квалификация от група “G”. Двубоят се игра пред около 35 хиляди зрители на Националния стадион “Васил Левски”. Два гола за гостите реализира звездата на Манчестър Юнайтед Уейн Рууни, един добави Гари Кейхил. И трите попадения паднаха през първото полувреме. След успеха Англия запази първото място в групата с 14 точки, а на 6 септември приема Уелс. Нашите остават на 4-а позиция с 5 точки и нямат абсолютно никакъв дори и теоретичен шанс за бараж. На 6 септември националите гостуват на Швейцария в предпоследната си среща.

Днешният двубой беше изгледан и от бившия капитан на националния ни отбор Димитър Бербатов. Разочаровани от вялата и бездушна игра на националите част от феновете започнаха да напускат стадиона още към 75-ата минута.

Загубата на България е напълно логична въпреки изказванията на Лотар Матеус и националите, че имат шанс дори за победа. Германският селекционер за пореден път, откакто е начело на “трикольорите”, претърпя истинска катастрофа. Той заложи на Николай Михайлов на вратата, вдясно в защита започна Живко Миланов, в центъра Иван Иванов и Бодуров, а отляво Петър Занев. В средата на полузащитата действаха Стилиян Петров и Благой Георгиев. Пред тях отдясно Иван Бандаловски, отляво Мартин Петров, а Ивелин Попов зад единствения в атака Цветан Генков. Изненадващо Матеус остави извън групата твърдия титуляр в ПСВ Айндховен Станислав Манолев, както Александър Тунчев и Спас Делев. За сметка на това сред резервите бяха записани Георги Божилов от Черно море и Симеон Райков от “Левски”.

Фабио Капело остави Франк Лампард на резервната скамейка, но го пусна в последните десетина минути. Италианският спец пусна в защита Крис Смолинг, Джон Тери с Гари Кейхил и Ашли Коул. В средата на терена Дон Фабио заложи на Скот Паркър, Гарет Бари, по крилата Ашли Йънг и Тио Уолкът, а Стюърт Даунинг помагаше на Рууни в атака.

BULG_ANGL_6.JPG

Първото полувреме беше кошмарно за нашите. Тотален хаос в защита, страх и паника при атаките на гостите. Никой от българския състав не успя да направи нещо, което да застраши гостите. Англичаните действаха разумно, атакуваха стихийно и логично отбелязаха три гола. Ашли Йънг, Уолкът, Рууни и Даунинг направиха на нищо родната отбрана. Още в 13-ата минута гостите откриха резултата. След изпълнение на корнер защитниците ни отбиха топката, но тя стигна до дъгата на наказателното поле. От там Гарет Бари изведе Гари Кейхил зад защитата и той с диагонален удар реализира. При попадението Иван Иванов и Бодуров само изгледаха Кейхил без дори да направят шпагат срещу удара му. В 19-ата минута Мартин Петров отправи опасен удар отляво в наказателното поле на гостите, но топката излезе в аут. Врачанинът беше единственият, който се мъчеше да атакува, но не бе подкрепян от никого. Тотално се загубиха Цецо Генков и Ивелин Попов в предни позиции, както и Иван Бандаловски по десния фланг. Защитникът на ЦСКА и Живко Миланов, който действаше зад него, се представиха зле. Двамата за първи път играят в подобна схема и опитите на Матеус претърпяха пълен провал. Стилиян Петров и Благой Георгиев сякаш не бяха на терена, почти не играха с топката в средата на полузащитата.

6.jpg

В 21-ата минута Англия поведе с 2:0. Попадението падна след ново статично положение. Даунинг центрира от корнер, Уейн Рууни надскочи всички, все едно нямаше защитници и с глава реализира. Добрата игра на гостите продължи, а нашите съвсем наляха олово в краката си. При всяка атака на “Трите лъва” нашите тръгваха към съперниците си със страх и им правеха път на терена. Гостите на пръв поглед не редуваха положение след положение, но бяха супер ефективни и бележеха с лекота. В 27-ата минута Иван Иванов едва изчисти топката при вида на Рууни в наказателното поле. Във втората част на полувремето нашите стигнаха и до първия си корнер, но Мартин Петров центрира слабо. В добавеното време на първата част гостите ни отчаяха с трето попадение. Възпитаниците на Фабио Капело организираха показна атака на българските си колеги. Уолкът намери Ашли Йънг вдясно в наказателното поле, той перфектно изведе Рууни зад защитата на нашите и звездата на Манчестър Юнайтед на празна врата направи 3:0.

На полувремето Лотар Матеус направи шокираща смяна, на мястото на Иван Бандаловски пусна играча на втородивизионния турски Касъмпаша Георги Сърмов. Полузащитникът все още няма официален мач, тъй като първенството в южната ни съседка не е стартирало. Изявите му бяха трагични, изкара си бърз жълт картон и с това ще се запомни. Англия продължи да контролира мача, но запази сили за следващия двубой с Уелс. Нашите опитаха да направят нещо за десетина минути, натиснаха, но без никакъв краен резултат. В 54-ата минута Стилиян Петров засече с глава центриране от корнер на Ивелин Попов, но Джо Харт спаси. Това беше и първото и единствено в срещата опасно положение за България. Въпреки резкия спад в темпото и съхраняване на сили гостите изригнаха още няколко пъти до края на двубоя.

В 55-ата минута Даунинг нацели с глава левия страничен стълб, след като беше оставен напълно непокрит в наказателното поле. Последва спасяване на Николай Михайлов. В 61-ата минута Матеус продължи да експериментира и пусна в игра нападателят на Черно море Георги Божилов на мястото на разочаровалия Генков. И неговото влизане на терена не промени нищо. След 70-ата минута българите отпаднаха и физически, дори не се опитаха да стигнат до наказателното поле на съперника. Гостите задържаха топката, разиграваха и чакаха с нетърпение края на срещата. В 75-ата минута Уолкът пропусна, след като стреля в аут от удобно положение в наказателното поле.

Двубоят по минути тук

БЪЛГАРИЯ - АНГЛИЯ 0:3
0:1 Гари Кейхил (13), 0:2 Уейн Рууни (21), 0:3 Уейн Рууни (45+1)


bul.jpgБългария: 13.Николай Михайлов, 16.Живко Миланов, 15.Иван Иванов, 5.Николай Бодуров, 4.Петър Занев, 19.Стилиян Петров, 7.Благой Георгиев, 11.Иван Бандаловски (46 - Георги Сърмов), 9.Ивелин Попов (81 - Маркиньос), 17.Мартин Петров, 20.Цветан Генков (61 - Георги Божилов)
Резерви: 1.Владислав Стоянов, 3.Валентин Илиев, 6.Маркиньос, 8.Георги Сърмов, 18.Симеон Райков, 21.Костадин Стоянов, 22.Георги Божилов


eng.jpgАнглия: 1.Джо Харт, 2.Крис Смолинг, 3.Ашли Коул, 4.Скот Паркър, 5.Гари Кейхил, 6.Джон Тери, 7.Тио Уолкът (83 - Адам Джонсън), 8.Гарет Бари (80 - Франк Лампард), 9.Ашли Йънг (62 - Джеймс Милнър), 10.Уейн Рууни, 11.Стюърт Даунинг
Резерви: 12.Дейвид Стокдейл, 13.Фил Ягиелка, 14.Лейтън Бейнс, 15.Джеймс Милнър, 16.Франк Лампард, 17.Адам Джонсън, 18.Джърмейн Дефоу


Стадион: “Васил Левски” - 35 000 зрители
Съдия: Франк де Блеекере (Белгия)
Жълти картони: Георги Сърмов, Живко Миланов (България); Скот Паркър (Англия)