Историята помни и хубавите, но и лошите неща. А случилото се точно преди 30 години на днешната дата – 26 септември 1989 година, е една от най-големите трагедии в българския футбол. Тогава Левски се прочу, отпадайки в Белгия от Антверпен в мач-реванш за Купата на УЕФА. След 0:0 в София „сините” имаха комфортна преднина от 3:1 във втория двубой. Но съдията даде 7-минутно продължение заради честото влизане на носилката. В този период българският отбор допусна нечуван обрат, попаднал в аналите на европейските клубни турнири - допуска три гола в добавеното време и губят с 3:4. Западните медии поставят профуканата победа в Топ 5 на най-големите издънки в Европа за десетилетието. На "сините" им лепват прозвището "евроидиотите".

Четвъртото попадение е дело на Рафаел Куаранта. Той не е световноизвестен футболист, нито легенда, но има пръст в историята на българския футбол. Донесъл е огромна болка на синя България и голяма радост на червена.

Какво прави през последните години Куаранта? Проверка на БЛИЦ показа, че той е треньор в школата на РС Вермиен, но освен това се беше отдал на... политическа кариера. 61-годишният белгиец е заклет комунист и миналата година бе кандидат за депутат в регионалния парламент на провинция Валония. Куаранта попадна в листата на партията ПС (Партия на социалистите), която е изцяло с леви убеждения, но не успя да получи необходимите гласове.   

В кореспонденция във Фейсбък със свой близък той уточнява, че е голям почитател на комунизма, но понеже реалното му съществуване е невъзможно, е погледнал смело и е прегърнал идеите и възгледите на въпросната Партия на социалистите в Белгия. Рафаел добавя, че е симпатизирал на всички лидери на социалистическите страни от периода на Студената война – Леонид Брежнев, Янош Кадар, Войчех Ярузелски, Тодор Живков и други.

Куаранта е роден на 29 декември 1957 година в градчето Тернайен (Белгия). Освен за Антверпен като футболист е играл за Лиеж и Стандард (Лиеж).

Любопитното е, че доскоро той е бил в продължение на две години треньор на женския отбор на Лиеж, след като преди това е водил и мъжете. Последно е бил начело на мъжкия състав на Варемиен.

26.09.1989 година,
Купа на УЕФА, реванш
Антверпен – Левски 4:3

0:1 Г. Славчев (6), 1:1 Гейленкирхен (82), 1:2 Г. Донков (84), 1:3 Михтарски (89), 2:3 Клаесен (91), 3:3 Клаесен (94), 4:3 Куаранта (97)

Антверпен: Де Коник, Кикенс, Брокарт, Декен, Смидт, Лехноф (46 – Гейленкирхен), Ван Роой, Шроотен, Куаранта, Клаесен, Чернятински (65 – Хубрешт)
Левски: Здравков, Вангелов, Коев, Ст. Георгиев, Савов, Славчев, Йотов (69 – Донков), Груев, Михтарски, Йорданов (84 – Господинов), Искренов
Стадион “Босулщадион” – 10 000 зрители
Съдия: Кюп (Австрия)